Strikkeprøve

Det kan virke som et større arbejde at komme i gang med strikkeprøven, for man vil jo bare gerne i gang. Men den lille lap kan få stor betydning for det endelige resultat.

Strikkeprøven er nemlig til for at tjekke, hvordan din strikkefasthed er. Den er altså med til at angive, om du strikker for stramt eller for løst i forhold til det opgivne i opskriften, som du ønsker at strikke efter. Ved at lave en strikkeprøve kan du faktisk ende med at spare tid. Det skyldes, at du kan risikere at stå med en bluse, der er enten for stor eller for lille i størrelsen, hvis du ikke tjekker din strikkefasthed først.

Det skyldes, at ikke alle strikker ens. Nogle strikker løsere, andre strikker fastere, og derfor er det vigtigt at tjekke, hvordan man strikker i forhold til forfatteren bag opskriften. Det er endda selvom, at du bruger samme garn og pinde, som der er angivet i opskriften.

Strikkefastheden

Strikkefastheden i en opskrift vil altid være angivet. Den viser nemlig, hvor store maskerne er, og derfor hvor mange masker, der skal være på 10x10 cm. Antallet af masker pr. 10x10 cm afhænger af, hvor stramt du strikker, og dermed hvor små eller store maskerne bliver.

Strikkefastheden kan reguleres af størrelsen på pindene. Så selvom der står i opskriften, hvilke størrelse pinde, der er brugt, så vil tallet altid være vejledende. Hvis du ikke strikker ligesom i opskriften, så skal du gå en pindestørrelse op eller ned. Derfor er det altså vigtigt at lave en strikkeprøve for at kontrollere, hvordan du kan ramme den helt rigtige størrelse for dig.

Strikkefastheden opgives typisk ved, at det starter med antal masker i bredden, og så antal pinde i højden. Herunder er et eksempel på, hvordan det kan skrives:

24 masker i bredden og 48 pinde i højden med retstrik = 10 x 10 cm.

24m x 28p = 10x10 cm

De to ovenstående eksempler betyder det samme. Indenfor et område på 10x10 cm, skal der være 24 masker i bredden og 48 pinde i højden. Den nemmeste måde at måle det på er ved at have en fasthedsmåler. Den kan lægges direkte oven på strikkeprøven, og i rammen er det nemt at tælle de fine masker.

Hvis strikkeprøven ikke passer

Hvis din strikkefasthed ikke er den samme som den opgivne, så er der heldigvis hjælp at hente. Vi har samlet de vigtigste tips og tricks herunder til, hvad du kan gøre for at justere din strikkefasthed.

  • Hvis du har for få masker eller strikkeprøven bliver for lille, så gå en pindestørrelse op. Så fylder maskerne nemlig mere på de 10x10 cm og strikkeprøven vil blive større. Her kan du alternativt også tilføje en tynd følgetråd i f.eks. mohair.
  • Hvis du har for mange masker og strikkeprøven bliver for stor, så gå en pindestørrelse ned. På den måde fylder maskerne mindre på strikkeprøven.
  • Brug en anden type pind, hvis du har svært ved at få strikkeprøven til at passe. De fleste strikker nemlig med forskellig fasthed alt efter, om det er en træ- eller aluminiumspind.

Vi anbefaler aldrig, at du forsøger at korrigere din strikkefasthed ved at strikke fastere eller løsere. Det skyldes, at det er utroligt svært at fastholde, når du først er gået i gang med et større projekt. Vi anbefaler derfor, at du strikker, som du normalt ville gøre og i stedet korrigere pindestørrelsen eller typen af pind som angivet ovenfor. Nogle gang må man også bare anerkende, at garnet simpelthen ikke kan ramme den angivne strikkefasthed. Derfor er det værd at kigge sig om efter det rette garn eller den rette opskrift.

Herunder kan du finde gode tips og tricks til, hvordan din strikkeprøve bliver bedst