Inspiration til at finde den rette hæklenål
Hvis du aldrig har prøvet at hækle før, kan det virke umuligt at hækle fine klude og søde figurer i løbet af ingen tid. Selvom det kræver tålmodighed at lære, kræver det faktisk kun et par grundteknikker og basal viden – og det rette hækleudstyr. Især egnet hækleudstyr gør håndværket noget nemmere at kaste sig ud i, og du minimerer hermed risikoen for at give op undervejs.
Uanset om du aldrig har hæklet før eller er en garvet hækler, kræver hæklingen en god hæklenål. Med hæklenålen bruger du en lille krog til at trække dit garn gennem løkkerne, som du laver. Dog findes der et væld af forskellige hæklenåle på markedet, hvilket kan gøre det svært at vælge de helt rette – for hvad er forskellene, fordelene og ulemperne? Det kan du læse meget mere om her på siden, hvor vi giver dig masser af inspiration til, hvordan du finder den helt rette hæklenål.
Se alle vores hæklenåle her.
Valg af hæklenålens størrelse
Hæklenåle findes i et væld af forskellige størrelser. Det er forskelligt, hvorvidt hæklenålsstørrelsen angives i nummerering eller millimeter. Hækler du ud fra en opskrift, vil der typisk stå, hvilken størrelse hæklenål du skal bruge. Dog er der forskel på, hvor stramt personer hækler – og derfor kan du faktisk godt hækle med en hæklenål, som er lidt mindre eller større end angivet.
Hækler du f.eks. tøjdyr eller bamser, har du god valgfrihed i forhold til, hvad opskriften anbefaler. Her skal du blot sørge for, at du anvender samme hæklenålstørrelse til alle delene. Hækler du derimod tøj, er det i langt de fleste tilfælde en nødvendighed at følge opskriftens angivelser. Det skyldes, at du ved brug af en anden størrelse kan ende med et resultat, der er meget større eller mindre end ønsket – og du kan derfor ende med at hækle en trøje til et barn på seks måneder frem for 12 måneder.
Er du nybegynder, anbefales det at vælge hæklenåle på 2½ eller 3. Disse hæklenåle er nemlig yderst fordelagtige i en lang række begynderopskrifter. Efterhånden som du hækler mere og mere, kan du udvide dit sortiment af hæklenåle. Herigennem udvider du din horisont og får eksperimenteret efter dine behov. Du kan se størrelsen på den enkelte hæklenål på pinden eller på indpakningen.
Se hele vores udvalg af hæklenåle her.
Valg af hæklenålens materiale
Ud over valg af hæklenålsstørrelse skal du også tage stilling til valg af hæklenålens materiale. Der findes mange forskellige materialer at vælge imellem, og derfor er det simpelthen en smagssag. Typisk kan du vælge aluminium, bambus, stål, træ, plastik og genanvendeligt plastik.
Vælger du træmateriale såsom træ eller bambus, vil du mærke, hvor let hæklenålen bliver. Det gør det nemt at arbejde med hæklenålen, samtidig med det bløde materiale er behjælpeligt i arbejdet. Derudover larmer træmateriale ikke. Ønsker du derimod at hækle med mere faste kroge, vil aluminium og stål være ideelt. Slutteligt er plastikmateriale komfortabelt at holde ved, hvilket kan være med til at gøre hæklearbejdet mere behageligt.
Der er altså ikke direkte tale om, at ét materiale er bedre end et andet. Som sagt er der tale om en smagssag, og du skal derfor vurdere, hvilken type hæklenål du bedst synes om. Dette afgøres bedst ved, at du afprøver forskellige hæklenåle. På den måde kan du bedst finde ud af, hvilken hæklenål der falder i din smag. Vælger du en hæklenål af aluminium, kan du med fordel vaske hæklenålen i en anelse sulfo, inden hækleriet begynder. Dette vil gøre det nemmere for garnet at glide på nålen.
Vælg hæklenål efter specifikt garnnøgle eller opskrift
Er det for dig hip som hap, hvilken hæklenål der anvendes, er det en god idé at vælge hæklenål efter ønsket brug af garnnøgle. Bag på de fleste banderoler kan du nemlig læse, hvilken type hæklenål der anbefales til det enkelte garn. Det er ideelt for dig, som ønsker det bedste resultat med en bestem type af garn – og som ikke har specifikke præferencer for hæklenålstypen.
Udforsk hele vores garnudvalg her.
Det kan også være, at du i dit næste hækleprojekt følger en bestemt opskrift. De fleste vælger at hækle efter opskrifter, da det gør det lettere at opnå et flot resultat med et specifikt udseende. Mange opskrifter skriver også, hvilken hæklenål der påkræves. Det er i mange tilfælde et endnu bedre pejlemærke end garntypens anbefaling, og du bør derfor sørge for at følge opskriftens anbefalinger frem for garnets.
Gratis hækleopskrifter - Se her.
Ergonomiske hæklenåle til dig med gener
I dag findes der et utal af ergonomiske hæklenåle på markedet. Disse hæklenåle har som regel et håndtag af plastik. Dog er designet udformet på en sådan måde, at hæklenålen ligger ekstremt godt i hånden. Dette giver en rigtig god arbejdsstilling for dig og er især anvendeligt, hvis du lider af gigt eller seneskedehindebetændelse.
Du behøver dog ikke opleve gener i forbindelse med gigt eller seneskedehindebetændelse, før du kan nyde godt af den ergonomiske hæklenål. Denne type hæklenål kan anvendes uanset lidelser eller ej – princippet er blot, at hæklenålen ligger bedre i din hånd, således du ikke får ømme håndled og hænder under hæklingen. Dette er især en fordel for dig, der hækler hver eneste dag.
Køb et sæt af hæklenåle og vær beredt
Hvis du ikke har alt det rette udstyr klar, inden du påbegynder dit næste hækleprojekt, kan du hurtigt komme til at sidde fast. Dette er ærgerligt, da der går tid til spilde, og der går længere tid, før dit kreative projekt er færdigt. Her er det en fordel at købe et hæklenålesæt.
I sådanne hæklenålesæt får du flere forskellige størrelse hæklenåle på én og samme tid. Det gør det nemt for dig at skifte hæklenål efter behov. Er du en garvet hækler, er dette et rigtig godt køb. Du vil nemlig altid være beredt på et hækleprojekt, hvad end opskriften kræver af hæklenålsstørrelser.
Det er forskelligt fra sæt til sæt, hvad der medfølger. Du kan købe hæklenålesæt med 3 forskellige størrelser – det giver en god basis for at kunne begynde din hæklerejse. Hækler du i flæng, vil et hæklenålesæt med 12 forskellige størrelser dog være endnu bedre. Her vil du virkelig være dækket godt ind, og du vil faktisk kunne gå i gang med ethvert kreativt projekt.
Hækl alt – det er kun din fantasi, der sætter grænser
Når du har fundet den rette hæklenål og dertilhørende garn, er det faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan hækle. Du vil naturligvis være begrænset af, hvad dine hækleevner rækker til. Med lidt øvelse vil dette dog ikke blive et problem i fremtiden. I takt med at du bliver bedre og bedre til at hækle, vil du nemlig kunne kaste dig over flere og mere komplicerede projekter.
Hækl alt fra toppe, bluser, kjoler og sjaler til tøjdyr, hagesmække, sokker, ponchoer, bamser, huer, cardigans og veste. Du kan også hækle et væld af forskellige ting til hjemmet i form af babytæpper, viskestykker, sengetæpper, vaskeklude og håndklæder. Hækl en masse ting til dig selv, eller glæd venner og familie med en fin og meget personlig hæklegave.
For at finde inspiration til dit næste hækleprojekt kan du med fordel søge rundt på internettet. Der findes efterhånden mange blogs, som er dedikeret til hækling. Her kan du finde nye opskrifter og dermed hækle nye og spændende projekter. Du kan også finde inspiration på sociale medier såsom Instagram og Pinterest. Mulighederne for at finde inspiration er mange, men sørg for at finde en tilhørende opskrift til dit projekt.
Sådan skaber du de bedste forudsætninger for arbejdet
Idet hæklearbejde er et håndarbejde med småtteri, kan du ved forkerte arbejdsstillinger komme til at opleve ubehag og smerter. Dette er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, og derfor gælder det om at gøre dit for, at du skaber de bedste forudsætninger for arbejdet.
Først og fremmest er det en god idé at vælge ergonomiske hæklenåle. Lad din siddestilling og kropsholdning være sådan, at nakke og skuldre ikke overbelastes. Sørg for ikke at synke sammen i kroppen eller at sidde med opspændte skuldre. Slap af i din arbejdsstilling og tag en pause, når du begynder at føle ubehag.
Slutteligt gælder det også om at hækle i den rette temperatur med den rette belysning. Hvis du fryser under hæklingen, vil du automatisk spænde op i kroppen. Du skal derfor sørge for at arbejde i et rum, hvor der er varmt. Derudover skal du have god belysning, sådan du ikke overanstrenger dine øjne for at se. Her er det en fordel at anvende hæklenåle med lys.