Hækleprøve

En hækleprøve er med til at afgøre, hvordan det endelige resultat bliver på dine hæklede projekter. Den er nemlig med til at vise, om du følger hæklefastheden, der er angivet i opskriften.

En hækleprøve laves altid inden, at man går i gang med sit hækleprojekt. Den er nemlig med til at fortælle dig, om du hækler ligesom forfatteren på opskriften. Hvis du hækler løsere eller fastere end forfatteren, så vil din bamse, cardigan eller hue blive enten for stor eller for lille.

Det skyldes, at ikke alle hækler ensartet. Nogle hækler løsere, andre hækler fastere, og derfor er det vigtigt at tjekke, hvordan man hækler i forhold til forfatteren bag opskriften. Det er endda selvom, at du bruger præcis det samme garn og størrelse hæklenål, som der er angivet i opskriften.

Se alle vores hækleopskrifter her

Hæklefasthed

Hæklefastheden vil stort set altid være angivet i en opskrift. I enkelte mindre opskrifter, hvor der bruges mange luftmasker eller lignende, så vil den være udeladt eller måske opgivet i et andet mål end de typiske 10x10 cm. Hæklefastheden viser nemlig, hvor store maskerne er, og derfor hvor mange masker, der skal være på 10x10 cm. Antallet af masker pr. 10x10 cm afhænger af, hvor stramt du hækler, og dermed hvor små eller store maskerne bliver.

Hæklefastheden kan først og fremmest ændres ved at regulere størrelsen på hæklenålen. Så selvom der står i opskriften, hvilken størrelse hæklenål, der er brugt, så vil nummeret altid kun være vejledende. Hvis du ikke hækler præcis ligesom forfatteren i opskriften, så skal du gå en pindestørrelse op eller ned. Derfor er det altså vigtigt altid at lave en hækleprøve for at kontrollere, hvordan du kan ramme den helt rigtige størrelse hæklenål for dig.

Se alle vore hæklenåle her

Hæklefastheden opgives typisk ved, at det starter med antal masker i bredden, og så antal rækker i højden. Herunder er et eksempel på, hvordan det kan skrives:

22 stangmasker i bredden og 12 rækker i højden = 10 x 10 cm.

22stm x 12r = 10x10 cm

De to ovenstående eksempler betyder det samme. Indenfor et område på 10x10 cm, skal der være 22 stangmasker i bredden og 12 rækkeri højden. Den nemmeste måde at måle det på er ved at have en fasthedsmåler. Den kan lægges direkte oven på lappen med hækleprøven, og i rammen er det nemt at tælle de fine masker.

Så kast dig ud i hækleprøven, så du kan blive klar til dit næste store hækleprojekt. Husk, at du kan købe både hæklenåle, fasthedsmåler, opskrifter og garn hos os.