Hvad er silkegarn?

Når man siger silke, vil de flestes tanker blive ledt hen på luksus og eksklusivitet. Silke er et velkendt materiale for rigtig mange, men alligevel noget, som de færreste har lige så meget af i skabet som fx uld, nylon eller polyester.

Til trods for det udbredte kendskab til silke, så er den samlede produktion af silke faktisk ganske lille sammenlignet med andre tekstiler. Silkefibre udgør faktisk kun 0,2 % af verdens samlede tekstilproduktion.

Se vores smukke udvalg af garn med silke her

Silkegarn er derfor også en mere eksklusiv garntype end fx bomuldsgarn eller mohairgarn. Silkegarn vil som regel være en blandingskvalitet – fx blandet med uld, polyamid eller alpaca – hvilket er, fordi man på denne måde kan skabe et blødere og mere isolerende garn end den rene silketråd.

Læs mere om andre garntyper her

Hvor kommer silkegarnet fra?

Silke har været et kendt naturprodukt i Kina i hundredvis af år. Her er den blevet brugt til traditionel vævning, og hvordan man udvandt den eksklusive silketråd, var en stor og stolt hemmelighed i en lang periode. Dog er hemmeligheden sluppet ud, og Kina har ikke længere monopol på verdens silkeproduktion.

Det er silkeormen, der producerer silken, som vi kender den i dag. Silkeormen, der bliver til silkesommerfuglen, og som egentlig er en larve, laver silketråden, som den bruger til at lave en puppe om sig selv. Puppen kaldes også for kokonen. Man udvinder silketråden fra kokonerne ved at dampe dem og derefter gør man dem klar til at afhaspe silketråden. Det betyder, at man gennem en maskine spinder fem til syv silketråde sammen for at gøre dem stærkere – en enkelt silketråd er nemlig meget fin og tynd.

I dag er det oftest silketråden fra den kinesiske silkesommerfugl Bombyx Mori, man bruger til at producere silke af. Den bliver avlet i reservater og lever af at spise dele fra morbærtræer – deraf navnet.

Hvad er silkegarnets kvaliteter?

Silke har rigtig mange gode kvaliteter, fordi det er naturlige fibre. Silkegarn er derfor også kendt for at være yderst blødt og behageligt at bære mod huden. Silkefibre er helt glatte – hvilket uldfibre og bomuldsfibre fx ikke er.

Se vores store udvalg af gratis opskrifter her

Når du strikker i silkegarn, får du en ekstra flot finish med den særlige glatte lethed og glans, som silketråden giver. Derudover er silkelooket tidløst, og du kan derfor med ro i sindet bruge lang tid på at strikke dit design, uden at det vil være gledet ud af modebilledet igen.

Derudover er der også andre kvaliteter ved silkegarnet, som er værd at fremhæve:

  • Silkegarn er fugtabsorberende. Faktisk kan silkefibre absorbere helt op til 30 % af sin egen vægt, og det gør ikke silken fugtig. Derfor er silke også et populært materiale til strik i sommerlige design.
  • Silke har en høj brudstyrke. Den ligger på 4,8 gram pr. denier. Det er kun en smule under nylon, som er kendt for sine slidstærke kvaliteter.

Man bør med silkegarn være opmærksom på, at silkefibre ikke tåler for meget direkte sollys. Uv-stråler kan give misfarvninger, og derfor tilrådes det også, at man ikke lader sit silkegarn eller tøj hænge fremme i længere tid i direkte sollys, hvis man gerne vil bibeholde den originale kvalitet.

Silketråd kan være en fordel at bruge, hvis man er allergisk over for husstøvmider. De bryder sig nemlig ikke om de naturlige stoffer i silke. Det samme gælder møl.

Gå på opdagelse i vores udvalg af smukke silkegarner

Hvad kan jeg lave i silkegarn?

Silkegarn kan bruges til både strik eller hækling. For mange vil silkegarn ikke lyde som noget, der kan bruges om vinteren, men faktisk er det muligt for silkegarnet at varme kroppen i årets kolde måneder.

Du kan fx strikke en flot og lun vest med en blanding af uld- og silkegarn, en luftig og feminin bluse med silketråde eller bløde, strikkede pandebånd med flotte snoninger.

Til sommerens strik- og hækledesign er der også rigtig mange smukke ting, man kan lave med silkegarn eller blandingsgarn med silketråde. Fx kan man strikke en sommerlig slå om-jakke med raglan, en sommerjakke med strukturmønster eller en yndig bluse med rundt bærestykke, der vil være fin at bære til sommerens festlige lejligheder.

Til de yngste kan garnblandinger med silke også bruges til at strikke eller hækle fine ting. Det gælder fx et hæklet tæppe til babyen, en sommerkjole til små piger eller flotte, mønstrede trøjer til børn i flere aldre.

Derudover er der også rigtig mange, der bruger silkegarn eller garn med silketråde til at strikke eller hækle flotte sjaler og tørklæder. Her kommer silke nemlig virkelig til sin ret med den flotte glans og blødhed, og det er der mange, der vælger at vise frem med disse design.

Se vores store udvalg af gratis opskrifter til børn her

Hvordan kan jeg vedligeholde arbejde i silkegarn?

For mange vil det at vaske strik- eller hæklearbejde i silke nok være forbundet med en vis nervøsitet. Silkefibrene er nemlig endnu mere sarte end uldfibrene, og man skal derfor også være påpasselig med, hvad man udsætter silkegarnet for.

Hvis man vil vaske tøj, hvori der indgår silketråd, bør man altid bruge vaskemaskinens mest skånsomme program. Her bliver tøjet nemlig ikke centrifugeret – og derved gnedet eller på anden måde udsat for slitage – men blot vugget frem og tilbage i tromlen.

Vasker man sit silkearbejde, bør man også bruge en særlig sæbe. En mild, flydende sæbe vil være det bedste valg, da denne opløses bedst og dermed ikke risikerer at plette den sarte silke. Efter vask bør silkearbejdet ikke hænges til tørre, da det vil strække fibrene, og du vil opleve, at tøjet ”vokser”. Silke skal i stedet tørre liggende, da fibrenes autenticitet opretholdes bedst på denne måde.