Hækling for begyndere

Hækling er blevet meget populært de seneste år, og det er noget, flere og flere tager del i. Det er en supergod fritidsinteresse at have, især i vinterhalvåret, hvor vejret er gråt og kedeligt, og hvor man hellere vil sidde indenfor og hygge sig med sin hækling. Samtidig er det muligt at lave nogle superfine ting til sig selv, til hjemmet eller til en helt anden person. Der findes rigtig mange muligheder, når det kommer til hækling, og du kan lave alt fra klude og viskestykker til sjove figurer. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og du får altså supergod mulighed for at prøve dine kreative evner af og se, hvad de egentlig dur til. Du kommer således også til at lave nogle helt unikke ting, som uden tvivl vil falde i god jord hos dig selv og andre, og du kan naturligvis selv vælge farve og kvalitet til garnet, så du opnår lige præcis det resultat, du ønsker. Dog kræver det selvfølgelig en bestemt teknik at opnå det bedste resultat, og det kræver også, at man øver sig en smule og har lidt tålmodighed i starten.

Se det store udvalg af hækleopskrifter her

 

Heldigvis har vi her hos yarnliving.dk valgt at sammensætte en lille guide og nogle gode råd til, hvilke materialer du skal bruge, og hvilken teknik der vil være god for en person, der endnu ikke har prøvet at hækle. Vi guider dig altså til de rigtige materialer og de mest basale teknikker, så du som begynder får en rigtig god start og oplever succes med projektet med det samme. Derfor er det bare med at læse med her og komme hurtigt i gang med dit nye hækleprojekt.

Læs mere om, hvordan du finder den helt rette hæklenål til dig her

Hækling på den enkle måde

Hækling er en supergod teknik, hvis man ønsker at være kreativ på en forholdsvis enkel måde. Derfor er det heller ikke mange materialer, du skal have fat i for at kunne hækle lige præcis det, du ønsker. Her på siden anbefaler vi, at man som begynder anskaffer sig følgende, inden man går i gang med hækleriet:

Det er er altså to simple ting, du skal bruge for at komme i gang. Vi tilbyder her hos yarnliving.dk et bredt udvalg af både garn i forskellig tykkelse og hæklenåle i forskellige størrelser.

Se det store udvalg af hæklenåle her

Vi kan blandt andet anbefale at investere i en hæklenål fra WAVES, som besidder et såkaldt ”soft grip”, der altså gør, at du kan hækle i lang tid, uden at du bliver træt i hænderne eller beskadiger dem. Derudover er det bare med at kigge i vores udvalg og finde det garn, du ønsker. Vi tilbyder mange forskellige former for garn, nemlig alt fra silke til uld, men vi anbefaler, at man som begynder starter ud med en simpel bomuldsnøgle. Når du har anskaffet de forskellige materialer, så kan du lynhurtigt gå i gang med det sjove, nemlig at lære de forskellige hækleteknikker.

Find det helt rigtige bomuldsgarn til dit projekt her

 

Kom i gang med hækleriet

Når du har anskaffet dig en passende hæklenål og et garnnøgle, som du mener vil passe godt til det, du vil hækle, så er du helt klar til at prøve kræfter med hækleriet. Som begynder er det altid en god idé at starte i det små og derefter arbejde sig opad og blive bedre og bedre, samtidig med at man udfordrer sig selv mere. Derfor kommer vi her med nogle af de mest basale tekniker, som du som begynder kan starte med at prøve af:

Luftmasker: En af teknikkerne er de såkaldte luftmasker, som næsten altid indgår i en hækleopskrift. Det er en meget basal teknik og bruges altså ofte til at starte opskrifter op med, og derfor er den god at have styr på. Det fungerer således, at man starter med at lave en løkke om hæklenålen og strammer til. Derefter skal garnet rundt om nålen og trækkes ned igennem løkken, og derved har man altså lavet sin første luftmaske. Det er altså en forholdsvis enkel teknik, og sådan skal man så fortsætte, indtil man synes, at der er nok. Derefter skal der laves en vendemaske, hvor man vender hæklingen, og så kan man ellers begynde på den næste teknik, nemlig fastmasker.

Fastmasker: Fastmasken er endnu en af de basale teknikker, som er gode at få styr på som begynder. Her kræver det faktisk, at man allerførst har hæklet en del luftmasker, da fastmaskerne faktisk skal hækles ned i luftmaskerne, og man starter således ved 2. luftmaske. Man starter altså med at stikke hæklenålen ind i luftmasken for derefter at folde garnet rundt om hæklenålen. Når man har gjort det, så skal garnet trækkes en smule tilbage, så man får to løkker på nålen. Derefter skal garnet igen rundt om nålen, og så skal man trække garnet igennem de to løkker. Således laver man en fastmaske. Derefter skal man hækle fastmasker i alle luftmaskerne.

Indtagninger og udtagninger: Når man føler, at man er mere eller mindre fortrolig med at lave luftmasker og fastmasker, kan man prøve kræfter med det, der hedder indtagninger og udtagninger. En indtagning kan ses som, at man hækler to fastmasker sammen og altså reducerer antallet. Man starter altså med at stikke nålen ned igennem den første maske for derefter at slå garnet rundt om. Derefter skal garnet trækkes tilbage, så der opstår to løkker på nålen, og så gentager man det ved masken ved siden af, så der opstår tre løkker. Derefter skal garnet trækkes gennem de tre løkker, og en indtagning er lavet. En udtagning er derved det modsatte af en indtagning, altså hvor man øger antallet af masker. De laves således, at man altså hækler to fastmasker ned i den samme maske, og så har man altså lavet en udtagning.

Når du har hækleteknikkerne på plads, kan du kigge nærmere på det store udvalg af hækleopskrifter her

Kom i gang med dit hækleprojekt

Ovenstående var lidt om de mest basale materialer og teknikker, som man kan starte ud med som begynder. Hvis du synes, at hækling lyder som noget for dig, så kan du med fordel klikke rundt her på siden og finde både hæklenål og garn til dit nye projekt. Ved at følge denne guide og vores forskellige råd er du garanteret en supergod start på dit nye hækleprojekt.

Besøg vores hæklegruppe på facebook og få masser af inspiration og deltag i konkurrencer.

Du kan desuden læse mere om alle vores hækleopskrifter her og blive klogere på, hvilken opskrift, som passer bedst til dig.