Hvad er garn?

Kribler det i dine fingre, når du ser andre strikke? Og har du lyst til at kaste dig over dit eget strikke-, hækle- eller broderiprojekt, men er du i tvivl om, hvilket garn du skal vælge? Så kan du trygt læse videre her. Hos YarnLiving har vi et stort udvalg af forskellige garntyper fra mange forskellige brands. Derfor kan du nemt finde den type garn, der passer til netop dit projekt.


Om du er nybegynder eller en rutineret strikker eller hækler, spiller ingen rolle, når du handler hos os. Her kan du nemlig gå på opdagelse i et utal af spændende strikkeopskrifter og garntyper, der er perfekte til både mindre og større projekter. Er du fx på udkig efter uldgarn til den tykke sweater, silkegarn til en cardigan eller bomuldsgarn til en hue, kan du finde det hele og mange andre slags garntyper her hos os.

Se vores store udvalg af garn her

Hvad er garn lavet af?

Når du skal fremstille garn, benytter du dig af en proces, der kaldes spinding. Her spinder du flere tråde af et givent materiale sammen og laver dermed garnet. Trådene består af de fibre, der udgør, hvilket garn det er tale om – fx uld fibre, alpacafibre, silkefibre eller bomuldsfibre.

Materielt bliver snoet sammen, når det fremstilles. På den måde bliver de korte tråde snoet sammen til de lange garntråde, som er dem, vi bruger til at strikke med. Hvis garnet skal bruges til vævning, er det ofte stramt snoet, har en glat overflade og en høj styrke. Hvis garnet derimod skal bruges til at strikke med, er det ofte løst snoet og har en mere nusset overflade.

Her finder du vores garn sorteret efter garntyper

Når du spinder garnet, har antallet af snoninger en stor betydning for, hvordan garnet bliver. Hvis garnet fx får mange snoninger under processen, bliver det meget stærkt. Og bliver det derimod ikke snoet særlig mange gange, bliver garnet blødere.

Der findes mange forskellige typer af garn – både syntetiske og naturlige. De naturlige typer af garn er blandt andet alpacagarn, uldgarn og mohairgarn. Alle disse garntyper kommer fra forskellige dyr og bliver ofte brugt til bluser, sjaler og huer.

De syntetiske typer af garn er blandt andet akrylgarn, polyamid- og polyestergarn. Disse tre garntyper er fremstillet af syntetiske fibre og bruges ofte i tøjindustrien, fordi de er slidstærke og populære.

Hvilken type garn skal du vælge?

Når du har besluttet dig for, hvilket projekt du vil kaste dig over, er det en god idé at undersøge, hvilket garn der passer til projektet. Måske har du selv nogle præferencer til valget af garn, eller måske har du ikke. I og med at der findes mange forskellige garntyper, kan det være en jungle at finde rundt i. Og derfor er det en god idé at undersøge forskellige typer af garn, før du går i gang.

Se vores garner sorteret efter type her

 

Garn til børnetøj

Når du strikker tøj til børn, er det vigtigt, at tøjet ikke klør eller stikker. Det kan nemlig føles ubehageligt og medføre, at børnene ikke vil gå med dit hjemmestrikkede tøj. Derfor er det en rigtig god idé at benytte noget garn, der er blødt at have på.  

Se denne gratis strikkeopskrift på en sød bluse til børn i alderen 2-12 år. Blusen er strikket af merinogarn, som er utrolig blødt. Det egner sig perfekt til børn, fordi garnet ikke klør eller kradser – det føles tværtimod lækkert at have på. Det er fremstillet af et naturligt materiale og kommer i mange forskellige jordnære og lyse farver.

Se vores store udvalg af merinogarn her.

Strik til damer

I løbet af de seneste par år er det blevet utrolig populært at strikke, og især kvinder har i høj grad kastet kærligheden på strikkepindene. Strikketøjet er nemt at have med sig, og mange forbinder det med hygge. Det er ligeledes nemmere at strikke tøj til sig selv, fordi man kan prøve det undervejs og se, om det passer.

 

Når det kommer til valg af garn, er valget ofte baseret på ens egne præferencer. Nogle kvinder har ikke noget imod, at garnet stikker lidt, mens andre kvinder ikke kan fordrage det. Derfor er det en god idé i starten at vælge opskrifter med det garn, som du bedst kan lide. Se vores gratis strikkeopskrift på en smuk bluse med lange pufærmer. Den er feminin, farverig, dejlig blød og skal strikkes af mohairgarn og silkegarn.

Se vores store udvalg af mohairgarn her og silkegarn her.

Strik til hjemmet

Det er ikke kun blevet populært at strikke tøj – det er i høj grad også blevet populært at strikke ting til hjemmet. Vælger du den rette type garn, kan du nemlig sagtens strikke både flagvimpler, karklude, grydelapper, sjaler og tæpper til hjemmet.
Her er det en god idé, at du benytter dig af bomuldsgarn (link til emne). Karklude og grydelapper i bomuldsgarn kan nemlig nemt vaskes, hvis de fx bliver beskidte i køkkenet. Bomuldsgarn er heller ikke det dyreste garn på markedet. På den måde kan du fx godt tillade dig at smide en karklud ud, hvis den ikke kan bruges længere.

Her kan du se vores store udvalg af strikkeopskrifter til hjemmet.

Udforsk vores opskrifter på hæklede grydelapper her

Derfor elsker vi garn

Her hos YarnLiving elsker vi garn. Garnets mange nuancer og forskellige materialer er med til at skabe fantastiske projekter, som både kan være individuelle eller lavet ud fra en opskrift. Alt efter hvilket garn du vælger, får du automatisk forskellige resultater.Garnet er med til at give os mulighed for at strikke, hækle, brodere samt for at skabe vores eget tøj og interiør. Og det er kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad du kan bruge garn til.

 

Rigtig god fornøjelse med dit næste strikkeprojekt.