Indfarvning af garn

Det kan være svært for nye garnelskere at kende til alle de begreber, der kan være i garnverdenen. Dyelot eller indfarvningsnumre er helt sikkert ét, som man kommer til at støde på undervejs.

Indfarvningsnummeret står typisk på banderolen (papiret rundt om garnet). Det er tit markeret med enten dyelot, lotnr eller ID. Det gør det nemlig nemt at finde den helt præcise nuance igen.

Indfarvningsnummeret eller dyelot siger noget om, hvilken farvenuance garnet har. Det kommer nemlig af, at garnet farves af omgange, og derfor vil to omgange aldrig være ens.

Da vi indkøber meget store partier garn, er vi sikret at have store mængder med det samme indfarvningsnummer. Derfor er du også som udgangspunkt sikret, at garnet kommer fra samme parti. Skulle det ikke være muligt, så kontakter vi dig naturligvis altid først.

Skulle du stå midt i et projekt og mangle nogle nøgler eller fed med et bestemt indfarvningsnummer, så vil vi naturligvis også meget gerne hjælpe. Søger du en bestemt indfarvning, laver du blot en ordre i shoppen på det ønskede garn og tilføjer en kommentar til ordren. I kommentarfeltet til ordren skriver du den ønskede indfarvning, samt om du ønsker ordren sendt, hvis vi ikke kan klare den ønskede indfarvning. Derved har vi mulighed for at hjælpe dig godt på vej med dit projekt. Det bedste er, at du kan have garnet allerede 1-2 dage senere.

Hvordan sker indfarvning?

Kort fortalt sker indfarvningen ved, at det rå garn bliver farvet i den ønskede farve. Garnet farves i store omgange, eller batches, og da indfarvningen er afhængig af mange elementer, så vil processen ikke kunne gentages 100% ens hver gang.

Indfarvningsprocessen er både afhængig af selve farven, som blandes med garnet, temperatur, fugtighed, kvalitet, mængder og meget andet. Det betyder altså, at selvom garnet har samme farvenummer, så vil to forskellige batches have mindre farveforskelle.

Der kan være en lille nuanceforskel fra indfarvning til indfarvning. Det betyder, at der kan være en lille nuanceforskel, hvis man strikker eller hækler to forskellige indfarvninger sammen. Som regel er indfarvninger i en farve meget ens, men en gang i mellem kan en indfarvning afvige lidt. Hvis man har mulighed for det, kan man evt. anvende anden indfarvning til ribbede kanter og lignende, så forskellen ikke ses så tydeligt.