Masser af fifs til at finde egnede rundpinde  


Er du vild med at strikke, er du udmærket klar over, at man aldrig skal gå ned på strikkepinde. Det gælder også dit private udvalg af rundpinde, der næsten ikke kan blive for stort.

Har du endnu ikke kastet dig over det at strikke, men har du et ønske om det, kan det dog være noget uoverskueligt at skulle købe de første rundpinde. For hvad skal man egentlig overveje i købet? Alt dette kan du blive meget klogere på her på siden, hvor vi giver dig masser af fifs til netop at finde egnede rundpinde.



Se hele vores udvalg af rundpinde her.

Rundpinde – den mest solgte type strikkepind

Førhen var de mest almindeligt anvendte strikkepinde såkaldte jumperpinde, men i dag er det faktisk rundpinde, der er de mest solgte. Rundpinde er oprindeligt designet til at strikke rundt, men du kan faktisk bruge rundpinde til alverdens strikkeprojekter – både store og små.

Det gode ved rundpinde er, at de ikke vejer eller fylder særligt meget. Hermed kan du nemt tage dine rundpinde med i tasken, sådan du altid kan strikke videre på dit kreative projekt, når du er på farten. Derudover er rundpindene forbundet via en såkaldt wire. Dette gør, at du ikke kan tabe dine masker, hvilket for mange er en kæmpe fordel.

Er rundpinde ikke noget for dig, er alternativet typisk strømpepinde eller jumperpinde. Det er dog en god idé at give rundpindene et forsøg eller to. Der er nemlig gode grunde til, at de er så populære, som de er.

Valg af rundpindens materiale

Der findes mange forskellige rundpinde på markedet. Derfor skal du bl.a. tage stilling til, hvilket materiale dine rundpinde skal være lavet af. Typisk kan du vælge mellem bambus eller metal. Det er individuelt, hvilket materiale der foretrækkes. Resultatet af strikkeriet bliver typisk det samme, hvad end du vælger, men oplevelsen er en anden afhængigt af materialevalg.

Med rundpinde af bambus eller andet træmateriale vil du mærke, at rundpindene er lettere i deres vægt. Dette kan være med til at øge strikkeoplevelsen til det bedre. Derudover larmer træmateriale ikke, hvilket mange finder fordelagtigt.

Dog er der for mange forbundet en vis nostalgi med de traditionelle kliklyde. Disse opnår du, hvis du bruger rundpinde af metal. For mange er metalrundpinde faktisk det eneste rigtige, fordi der for dem netop går noget af oplevelsen, hvis kliklydene ikke er der. Prøv dig frem med forskellige rundpindematerialer for at se, hvilket materiale der bedst falder i din smag.

Valg af rundpindens størrelse

Ud over valg af materiale skal du også vælge rundpindestørrelse. Størrelserne er mange, og du kan købe helt ned fra 25 og 40 centimeter og op til 100 og 120 centimeter.

Her er en god tommelfingerregel at følge den foreslåede pindestørrelse, der står beskrevet på garnet. Dette er ideelt for dig, som har forelsket dig i et specifikt garn og ønsker at strikke med dette. På banderolen omkring garnet vil du kunne læse, hvilken pindestørrelse der bliver anbefalet. Vælger du pindestørrelse herudfra, vil du ikke kunne gå galt i byen.

Du kan også vælge rundpindestørrelse ud fra en specifik strikkeopskrift. På opskrifter står der typisk angivet, hvad strikkefastheden er. Strikkefasthed angiver, hvor mange pinde og masker, der går på 10 x 10 centimeter. For at få det bedste resultat skal du overholde denne angivelse.

Det anbefales, at du inden igangsættelse af et projekt foretager en strikkeprøve. Her tester du, om du rent faktisk overholder strikkefastheden i forhold til pindestørrelse og garnvalg. Passer fastheden ikke med strikkeopskriften, gælder det om at gå en halv rundpindestørrelse ned eller op. Selvom det kan være fristende at skippe denne strikkeprøve, bør du ikke gøre det. Sandsynligheden for at få det bedste resultat er nemlig langt højere, hvis du foretager en sådan test.

Glat overgang fra pind til kabel

Når du skal købe rundpinde, er det vigtigt at købe nogle af god kvalitet. Rundpindekvalitet bedømmes især ud fra, hvor glat overgangen fra strikkepindene til kablet er. Jo glattere overgangen er, desto mindre ubesværet vil maskerne glide henover pindene. Herved risikerer du ikke, at maskerne sidder fast undervejs.

Heldigvis er langt de fleste rundpinde på markedet i dag af god kvalitet. Dog kan der være forskelle på overgangens glathed, og dette er altså værd at undersøge inden køb. Derudover er det en god idé at købe rundpinde, som ligger godt i hånden. Det er især væsentligt for dig, der strikker hver eneste dag.

Hvis rundpindene ikke ligger godt i hånden, kan du risikere at opleve ubehag og smerter under strikningen. Det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt, og derfor skal komforten være god. Du skal ligeledes sørge for god komfort i henhold til dine siddestillinger under strikkeriet. Sid ret og slap af i skuldrene for at undgå overbelastning af skuldre og nakke.

Udskiftelige rundpinde til den garvede strikker

Er du en garvet strikker, som kaster dig over masser af strikkeprojekter, skal du naturligvis have det helt rette sortiment af strikkepinde. Her er det en stor fordel at købe et sæt af udskiftelige rundpinde. På denne måde har du alle rundpindestørrelser og størrelse af wires til rådighed, og dine behov vil altid være dækket.

Ud over at det er nemt at købe et sæt af udskiftelige rundpinde, er det faktisk oftest også den billigste løsning. Det kan hurtigt løbe op, hvis du køber rundpinde og wires i forskellige størrelser individuelt. Er du på udkig efter den billigste løsning, er det derfor klart en fordel at købe et helt rundpindesæt.

Sættets størrelse varierer fra mærke til mærke. Ønsker du kun at købe et lille sæt med omkring tre rundpinde, er det selvfølgelig muligt. Du kan også kaste dig ud i det helt store sæt, hvor du får helt op til otte rundpinde. Her vil du virkelig være dækket godt ind og klar til at strikke ethvert projekt.

Se alle vores gratis strikkeopskrifter her.

Strikkeriet er blevet yderst populært

Hvor strikning førhen var associeret med ældre damer, har strikkeriet i dag fået en helt ny betydning og status. Det er blevet særdeles populært at strikke – både blandt unge og ældre. Strikkehobbyen er altså vokset markant, hvor det nærmest er gået hen og blevet en dille.

Det er da også forståeligt, at strikningens popularitet har taget fart. Når du strikker, kommer du væk fra alle de digitale skærme, som dominerer vores hverdag. I stedet skal du fokusere på dit håndarbejde, hvor du skaber noget helt selv. Det er en meget tilfredsstillende følelse at kreere noget selv, og du vil uden tvivl være glad for resultatet i sidste ende – også selvom du undervejs har været ved at kaste håndklædet i ringen.

Selvom det i starten af din strikkerejse kan virke uoverskueligt og svært, må du ikke give op. Ligesom med alt andet kræver det at strikke øvelse – og du bliver derfor kun bedre, hvis du øver og øver. Når du har fundet teknikken, kan du hurtigt kaste dig over spændende strikkeopskrifter. Du kan enten beholde alt dit strikkeri selv, eller du kan give personlige og unikke gaver til venner og familie.