Hvad er pelsgarn?

Pelsgarn er en garntype, som er kendetegnet ved sine bløde, behårede og plyssede udtryk. Du kender det især fra tøjbamser, legetøj, men moden har i den grad også ramt striktøj.

Det er et særligt populært materiale i brug af tøj, fordi garnet har en plysset og eksklusivt look. Det er vildt, med hår stikkende i forskellige retninger, samtidig utrolig blød behageligt.

Se vores store udvalg af pelsgarn her

Teddy Couture Fur Lux Curly

På tøjbamser og legetøj er den bløde og plyssede kvalitet en helt åbenlys fordel. Børnene elsker det bløde og nuttede ydre, deres bamser får med pelsgarn.

Første gang du møder pelsgarn kan det måske virke rodet og måske endda som et uglet produkt. Det må være en smagssag, dog er pelsgarn ikke uglet, trævlet og irriterende at benytte, hvis kvaliteten er god.

Faktisk er det overraskende nok meget lidt trævlet og relativ stærkt. Dit tæppe eller din tøjbamse holder til langt ud i fremtiden, hvis du bruger pelsgarn af ordentlig kvalitet.

Hvorfor navnet pelsgarn?

Tag en godt, langt kig på en trøje, vanter, hue eller bamse, som er lavet af pelsgarn og spørg så dig selv igen, hvorfor navnet pelsgarn.
Det handler selvfølgelig om den plyssede, bløde overflade, som – hvis det er lavet af en dygtig strikker – ligner pels. Navnet kommer altså ikke af garnets ophav eller fra en bestialsk metode, hvor pelses rives af dyret. Det kommer sig af garnet, når det er i brug.

Noget helt andet er, at pelsgarn sjældent er produceret af dyr, af uld. Oftest vil det være at polyester eller polyamid, som det også er her.

Er du interesseret i at vide hvad polyester er eller hvad polyamid er, så læs op på garntyperne her på siden.

De samme kriterier for det endelige produkt er selvfølgelig også gældende, når du bruger pelsgarn, jo bedre kvalitet, jo bedre bliver det endeligt produkt.

En udfordring for nybegyndere

Til det mindre sjove for dig, der bare mangler en sweater af pelsgarn, en bamse til din nevø eller et lækkert vamset tæppe, så skal du helst have noget erfaring som hækler.

Pelsgarn er utrolig alsidigt og kan bruges i næsten alle sammenhænge. Brugen af garnet er bare sjældent til særlig stor fornøjelse for den, der ihærdigt forsøger at følge opskriften.

Maskerne er nærmest usynlige, og det giver helt åbenlyse vanskeligheder, når bamsen skal hækles. Er du nybegynder, vil det nok ikke være den bedste ide at begynde med pelsgarnet.

Har du derimod lagt nogle gode og krævende hækleopskrifter bag dig i tidens løb, så skal du ikke være bange for pelsgarnet. Du skal blot holde tungen lige i munden og gøre dit forarbejde.

Det anbefales ofte, at du benytter en følgetråd for at gøre maskerne tydeligere. En følgetråd er en tråd, du hækler med dit pelsgarn.
Hvis du er ferm til at strikke, vil det være dig en fordel at strikke i stedet for at hækle din pelstrøje eller pelsbamse. Maskerne bliver automatisk synlige, når du strikker fremfor at hækle.

Bamser, dyr, puder, tæpper…

Nu til det sjove. Du skal selvfølgelig have nogle gode ideer til kommende pelsgarnprojekter.

Som nævnt er pelsgarn et utrolig alsidigt stykke garn, du kan bruge det i næsten alle dine projekter. De meste populære eksempler er selvfølgelig de søde og plyssede bamser

Skal du have lidt yderligere inspiration til en tøjbamse til din niece, så kan du læse op på flere opskrifter her.

Du sætter grænserne for brugen af pelsgarnets brug. Læs op på det materiale, som pelsgarnet er produceret af, og vurder derfra, om det kan bruges i dit projekt.

  

Hvorfor bruge pelsgarn?

Pelsgarnet skal du bruge, når der skal gøres noget ekstra ud af det. Både fordi det er kompliceret, men også fordi trøjen, bamsen eller tæppet har mere et eksklusiv look.

Det betyder ikke, at pelsgarnet er det bedste bud på garn til dit næste projekt. Du skal selvfølgelig bruge det, hvis du ikke kan modstå synet af det skønne, plyssede pelsgarn.

Så du skal bruge pelsgarnet, når du har lyst, når det giver dig et æstetisk udtryk, du ikke kan stå for.

Du kan finde varmere, stærkere og mere åndbart garn, men er du først faldet for pelsgarnet, finder du ikke smukkere garn.

Den plyssede og pelsede overflade, som til forveksling kan ligne en pels, giver et fantastisk look til din trøje, dit tæppe eller dine puder.
Når du bruger det på tøjdyr, er kvaliteten af garnet åbenlys. Og så har det typisk en utrolig god holdbarhed, så længe du vælger et godt materiale.

Læs mere om vores garn her