Hvad er polyamidgarn?

Hvis du ikke umiddelbart genkender ordet polyamid, så kender du helt sikkert til nylon – og det er rent faktisk det samme materiale, der er tale om. Polyamid er altså også kendt som nylon, og der er en form for fiber, der kan bruges i eksempelvis garnblandinger for at forstærke holdbarheden og gøre garnet meget mere slidstærkt.

Polyamid er en syntetisk fremstillet fiber, der er ekstremt stærk. Polyamidgarn er noget af det mest slidstærke og robuste, der bliver brugt til håndarbejde. Polyamidgarn er derfor særligt velegnet, når du vil strikke genstande eller tøj, der bruges meget i hverdagen, og som gerne skal kunne holde til at blive maskinvasket igen og igen.

Det er ikke ofte, at man ser ren nylon- eller polyamidgarn angivet på banderolen. Det vil snarere være en procentdel, såsom 25 % polyamid eller nylon, der fremgår i en blanding med andet garn såsom polyester, uld, bambus eller silke.

Hvordan laves polyamidgarn?

Polyamid er som nævnt en syntetisk fiber. Den er skabt af syntetiske polymerer, som er en plasttype. Man smelter polyamidfibrene og spinder dem dernæst til tråde, der bliver afkølet ved hjælp af en konstant luftstrøm. Derefter kan man strække trådene lange og dermed skabe polyamidens store elasticitet og holdbarhed.

Hvad er fordelene ved polyamid?

Polyamid – eller nylon – er af mange årsager en populær fiber at bruge til fremstilling af tøj og garn. Den største fordel ved polyamid er polyamidets store slidresistens og styrke, der gør det mere anvendeligt til fremstilling af hverdagstøj og genstande, der skal vaskes oftere end mere sarte materialer såsom uld og silke.

Polyamidfibrene giver polyamidgarnet en høj formstabilitet, og garnet har også en høj elasticitet. Det vil sige, at det, du strikke, har nemmere ved at bibeholde formen, og det krymper ikke i vask, hvilket man risikerer med strikke- og hæklearbejde i eksempelvis bomuld.

Hvad kan jeg lave med polyamidgarn?

Polyamidgarn – eller garn med nylon – har som nævnt en utroligt slidstærk kvalitet. Derfor bruges garnblandinger med polyamidfibre også til alverdens forskellige opskrifter til børnetøj, strikkede sokker i en strømpegarnsblanding af uld og polyamid, strikkede vanter og lignende.

Polyamid blandet med uld kaldes ofte for strømpegarn. Det dækker altså over en garnblanding, som er særligt velegnet til at strikke solide og holdbare sokker og strømper. Udover blanding med uld findes der også polyamidblandinger med alpaca, polyester, silke og ren uld. Blandingsgarnernes forskellige kvaliteter kan siges at blive forstærket af polyamidfibrenes holdbarhed.

Læs mere om vores forskellige garner her

Polyamidgarn er altså særligt anvendeligt til strikkeprojekter, som du gerne vil have skal holde længe, og som skal kunne holde til mange års brug og mange ture i vaskemaskinen.

Se vores store udvalg af gratis opskrifter her

Polyamidgarn og vedligeholdelse

Polyamid er som nævnt nogle særdeles holdbare og slidstærke fibre. De kan derfor også tåle lidt af hvert, og de er med til at forlænge levetiden for de naturfibre, de blandes med i for eksempel strømpegarn.

Dog skal du være forsigtig, når du vasker polyamidgarn på høje temperaturer. Det anbefales, at du maksimalt vasker tekstiler og materialer med polyamid på 60 grader, fordi du ellers kan risikere at beskadige de syntetiske fibre. Hvis du vil, kan du stryge dine strikkeprojekter af polyamidgarn, men du bør gøre det på lav temperatur og eventuelt lægge et fugtigt klæde mellem strygejern og det, der stryges.