Hvordan bruger man et garnalternativ?

Har du fundet et rigtigt godt alternativ til et garn, men er lidt i tvivl om, hvorvidt de to garner kan erstatte hinanden. Så har vi her samlet en række gode tips og tricks til, hvordan du finder og bruger det bedste garnalternativ, så din strikke- eller hæklefasthed fortsat passer.

Når du skal finde det rette garnalternativ, så er det først og fremmest vigtigt, at strikkefastheden er den samme. Den kan du sammenligne ved at kigge på oplysningerne om de to garner enten på banderolen eller på nettet, hvor du kan finde oplysninger om garnet. Strikkefasthed står typisk opgivet således:

Anbefalede pinde: 5 mm
Strikkefasthed: 10 x 10 cm = 17 m x 22 p

Det betyder altså, at når du har strikket 17 masker og 22 pinde, så skal strikkeprøven måle 10 centimeter på hvert led. Du kan læse mere om strikkefasthed her, og hvordan man opnår den.

En af de ting, man skal være opmærksom ved alternativer, og som ofte snyder folk er, at selvom garnet har den samme strikkefasthed, så er løbelængden ikke nødvendigvis den samme. Løbelængde er den længde, som garnet har. Løbelængden er oftest opgivet efter, hvor mange gram, der er i nøglet, som her:

Vægt/længde: 50 g = ca. 150 meter

Hvordan beregnes garnmængden til et alternativ?

Når man skal skifte 1 tråd ud med 1 anden tråd og strikkefastheden er den samme, så kan det beregnes ud fra følgende eksempel.

I opskriften skal der bruges 300g. af garn A.

Garn A: 50g. = 150 m.
Dette svarer til, at de 6 nøgler måler 900 meter

Garn B: 50g = 125 m.
Nu vil vi gerne have garn B til ligeledes at måle 900 meter i alt. Dette gøres nemmest ved at dele 900 med 125=7,2 nøgler.

Her vil vi altid anbefale at vælge 8 nøgler for at være på den sikre side.

Er du stadig i tvivl? Så kontakt vores kundeservice, som glædeligt sidder klar til at hjælpe dig med dit garnalternativ