Hvad er filtegarn?

Der findes rigtig mange forskellige typer af garn på markedet. Hvis du er ny i strikkeverdenen, kan det derfor godt være svært at holde styr på de mange muligheder for strik og hækling.

Hvis du kan lide at filte, vil filtegarn være det oplagte garnvalg for dig. Som det nærmest fremgår af navnet, er filtegarn netop garn, der kan bruges til filtning.

Se vores store udvalg af filtegarn her.

Med filtegarn har du mulighed for at lave flere spændende strikkeprojekter, end du kan med mere traditionelt garn, som bruges til strikning og hækling.

Langt størstedelen af filtegarn er fremstillet af uld. Uld er nemlig særlig brugbart til filtning. Derudover er uld rigtig nemt at arbejde med, så selvom det er første gang, at du skal bruge filt, vil du formentlig få et rigtig tilfredsstillende resultat.

Filtegarn findes i mange forskellige kvaliteter. Hvis du ikke vil gå på kompromis med dit garn, bør du kigge efter et produkt, der er lavet af 100 % uld. På den måde får du et særlig blødt og ensartet produkt.

Hvis du er vild med uld, kan du læse mere om uldgarn ved at klikke her.

 

Hvad kan jeg strikke med filtegarn?

Der er faktisk ikke nogen grænser for, hvad du kan lave med filtegarn. Garnet er nemt at håndtere, og det er særlig holdbart. Derfor kan det også holde til at blive brugt til hverdagsbrug.

Hvis du ikke har så meget erfaring med filt, kan det være en god idé at kaste dig ud i en lidt lettere opgave som eksempelvis grydelapper.

Det er en nem måde at komme godt i gang med filtning på, og så kan man vel i virkeligheden ikke få for mange grydelapper. Grydelapper er også den perfekte gaveidé, hvis du vil forkæle en, du holder af, med en lille strikkegave.

Hos os finder du altid et spændende udvalg af strikkeopskrifter, som du kan læse mere om her. Vi tilbyder nogle af de nyeste og mest populære opskrifter til strikning, hækling og filtning, så du finder med stor sandsynlighed også noget, som du har lyst til at kaste dig over.

De fleste opskrifter er endda gratis, hvilket giver dig god mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige typer af projekter.

Mange finder også stor fornøjelse i at lave hjemmesko med filtegarn. Filtet giver nemlig en særlig tæt og solid struktur, som gør det særlig velegnet til sko.

Hvilket tilbehør skal jeg bruge til filtegarn?

Uanset hvilken type garn du vælger at strikke med, bør du have det rigtige tilbehør. Når du har det rigtige udstyr, har du nemlig et langt bedre udgangspunkt for at få en færdig kreation, der lever op til dine forventninger.

I vores eksklusive udvalg af strikkepinde og hæklenåle fører vi blandt andet filtenåle, som er velegnet til filtning.
Med en god filtenål sørger du for, at fibrene i uldet bindes tæt sammen, så du nemt kan forme det, som du har lyst. Når du nålefilter, er det vigtigt at bruge denne specielle nål.

En filtenål har en modhage, som nærmest fanger fibrene i ulden. Nålen er meget spids og tynd, så det er nemt at skabe en meget præcis overflade.

Det er vigtigt, at du passer på dine fingre i forbindelse med nålefiltning. Derudover skal du også være opmærksom på at være meget nøjagtigt og stikke nålen direkte ind i materialet, hvis du vil undgå, at den knækker.

Hvilket filtegarn skal jeg vælge?

Når du først har fået øjnene op for den fantastiske garntype, vil du med stor sandsynlighed elske at bruge det igen og igen.

Er du i tvivl om, hvilket filtegarn du skal vælge, så er du formentlig ikke den eneste. Der findes nemlig rigtig mange gode garnkvaliteter og mærker inden for filt. Derfor kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser om, hvad du skal bruge garnet til. Hvis du er på udkig efter garn, der ikke har været udsat for kemisk behandling før farvning, kan du kigge på det eftertragtede DROPS Snow-garn, som blandt andet findes i mange af vores garnpakker.

Garnet fra DROPS er perfekt til filtning, da det garn kun består af én tråd. Til gengæld er det tykt, så det kan holde til lidt af hvert.

Når filtegarnet ikke har været udsat for kemisk behandling, fremhæves garnets naturlige egenskaber. Det medvirker eksempelvis til, at strukturen og teksturen bevares.

Alternativt kan du prøve DROPS Alaska-garn, der består af tre tråde, hvilket automatisk bidrager til en stærkere produktion. DROPS er vellidt blandt mange filtelskere, og der er da heller ikke noget, der tyder på, at det garnmærke går af mode lige med det samme.

Filtegarn findes desuden i mange forskellige flotte farver. Derfor kan du sikkert også finde et garnnøgle, som passer til din filtning. Sort, grå og mere afdæmpede nuancer er eksempelvis et oplagt valg, hvis du vil skabe et mere neutralt og klassisk look.

Omvendt har du også mulighed for skabe farvestrålende produktioner med filtegarn. Med mange forskellige uimodståelige farver kan du sætte et personligt præg på din filtning.

Se vores store udvalg af garn, som egner sig til filtning, her

Hvordan vasker jeg filtegarn?

Når du anvender filtegarn, bør du naturligvis følge de angivne vaskeanmærkninger. På den måde undgår du, at filten talt går til i vask, fordi du håndterer materialet forkert.

Der er nemlig stor forskel på, hvordan den enkelte type uld bør vaskes. Hold derfor godt øje med anmærkningen på den enkelte garnkvalitet.

Som tommelfingerregel er det bedst at håndvaske uld ved maks. 30 grader. Nogle garntyper kan dog tåle højere vasketemperaturer.

Hvis du gerne vil have, at dit filtprojekt skal holde sig flot i lang tid, bør du helt undgå at vaske i maskinen. Kommer filtegarn i vaskemaskinen, er der nemlig risiko for, at det mister sin karakteristiske struktur.

Når du har vasket dit filt i hånden, bør du tørre det fladt ved eksempelvis at lægge det på et tørt og rengjort bord. Garn af filt kan være en smule følsomt, så det er vigtigt at vaske det med omhu.