Strikning for begyndere

Når efteråret og vinteren efterhånden melder sin ankomst, så kan det være sjovt at tage del i en aktivitet, man kan lave indenfor og hygge sig med hen på de mørke aftenener. Her er strikning altså noget, der er blevet enormt populært, og der er flere og flere, der begynder at tage del i konceptet. Det er hyggeligt og sjovt, og så har du altså mulighed for at strikke alt fra klude til tøj og pynt til hjemmet, alt efter hvad du lige er til. Strikning er altså en måde at udvide sine kreative evner og horisont på, og derfor er det bare med at give sig i kast med strikningen. På den måde får du altså et sjovt lille projekt, der med garanti vil komme nogle superfine ting ud af, og som andre med garanti også vil få rigtig meget glæde af. Dog kan strikning i starten føles meget sværere, end det er, og man kan hurtigt blive en smule forvirret over materialer og opskrifter, hvis man ikke har prøvet det før. Det kræver altså både tålmodighed og en smule viljestyrke, hvis man virkelig ønsker at gå ind og strikke nogle superflotte ting, men det er uden tvivl også noget, man lynhurtigt kan lære, hvis bare man har tålmodigheden med sig. Heldigvis har vi her på yarnliving.dk valgt at lave en lille guide og komme med nogle supergode råd til dig, der ønsker at lære at strikke for første gang. Så hvis du bare ikke kan vente med at gå i gang med dit nye efterårsprojekt, så kan du læse meget mere i teksten her om teknikker og materialer.

Dette udstyr skal du bruge

Før du kan komme i gang med at strikke, skal du selvfølgelig have fat i det helt rigtige udstyr, så du opnår det bedste resultat, og så du gør det meget nemmere for dig selv. Her hos yarnliving.dk har vi et stort udvalg af alt, du har brug for, når du skal lære at strikke for første gang, og det er simpelthen alt fra garn til strikkepinde. Som begynder er det også en god idé at starte ud med de lidt lettere og mere simple opskrifter, så du har god mulighed for at øve dig, inden du giver dig i kast med de svære opskrifter. Derfor anbefaler vi, at begyndere benytter sig af følgende udstyr til lette opskrifter:

  • En strikkepind der eventuelt måler 40 centimeter

  • En stoppenål

  • Et målebånd

  • Garn.

Det er en god idé at have de ovenstående materialer lige ved hånden, når du begynder at strikke. Du skal for eksempel bruge stoppenålen til at sy diverse garnender ind mellem masker, og du skal bruge målebåndet, så du er garanteret de helt rigtige mål til det, du gerne vil strikke. Derudover skal du selvfølgelig også have fat i en eller måske flere garnnøgler, alt efter hvor modig du lige er til at starte med. Her kan du med fordel tage et kig blandt vores flotte garnnøgler, hvor du finder et stort udvalg af forskellige farver.

Kom godt i gang med teknikken

Når du har anskaffet ovenstående materialer, så er du efterhånden klar til at gå videre til det næste niveau, hvilket nemlig omhandler de forskellige teknikker. Der findes rigtig mange forskellige måder at strikke på, alt efter hvad din opskrift siger, men selvfølgelig også alt efter hvad du selv ønsker og synes ser bedst ud. Her har vi altså også lavet et lille overblik over de mest basale strikketeknikker, og hvordan de skal udarbejdes, så du opnår det bedst mulige resultat. Af strikketeknikker for begyndere anbefaler vi følgende:

Slå masker op: Først kan du starte ud med at slå masker op og få en fornemmelse af at bruge pinden og garnet. I al sin enkelhed er strikning meget fokuseret på ret og vrang, og derfor vil det være en god idé at blive fortrolig med, hvordan ret og vrang skal se ud. Du laver din første maske ved at lave en knude på strikkepinden. Derefter laver du en løkke rundt om din pegefinger, og stikker pinden igennem løkken. Derefter skal garnet rulles rundt om pinden, og løkken føres hen foran spidsen. De to tråde, du har dannet til at starte med, skal du trække i for at danne en maske, og sådan fortsætter du, indtil du selv synes, at det er nok.

Strik ret: Når du har lavet et godt antal masker, kan du begynde at strikke ret. Det gør du, ved at du starter med at stikke højre strikkepind under første maske på venstre strikkepind. Derefter rulles garnet om den højre pind, og spidsen af højre pind stikkes ind i masken og trækkes tilbage under venstre pind. Derefter skal masken på venstre pind slippes, og de andre holdes tilbage. Derefter fortsætter du, og alle de masker, der måtte befinde sig på venstre pind, skal strikkes på højre pind.

Strik vrang: Derefter kan du også give dig i kast med at strikke vrang. Højre pind skal her krydse venstre pind, og der skal strikkes fra højre mod venstre. Garnet skal rulles over og under højre pind, og spidsen af højre pind skal derefter stikkes ind i masken på venstre pind og trækkes ud under denne. Derefter skal masken på venstre pind slippes, og de andre skal også her holdes tilbage. Igen skal alle masker på venstre pind strikkes over på højre pind.

Find de opskrifter, du ønsker

Her har vi altså samlet en lille guide til de mest basale materialer og teknikker, som du kan øve dig lidt på, inden du går videre med at strikke for eksempel glatstrik og ribstrik. Når du føler dig fortrolig med teknikkerne, er det bare med at finde nogle gode opskrifter og komme i gang med at strikke lige præcis det, du vil, om det så er en lille hue til dit barnebarn eller en lækker striktrøje til dig selv. Der findes simpelthen et hav af muligheder. Derudover kan du med fordel tage et kig her på siden, når du skal ud og investere i dit nye strikkegrej.