Hvad er hørgarn?

Hvis du som entusiast inden for håndarbejde går op i bæredygtighed og naturlige materialer, er hørgarn et godt sted at kigge hen. Det organiske og smukke garn er meget oppe i tiden på grund af dets gode kvaliteter, og man kan bruge det til rigtig mange forskellige strikke- og hækleprojekter.

Se vores udvalg af hørgarner her

Hørgarn er et naturligt produkt, og det betyder, at der ikke har været kemi eller andre skadelige stoffer involveret i produktionen af hør. Hørgarnet har lange fibre, og det giver et stærkt og holdbart garn. Hørfibrene alene er ganske rå og stive, og derfor tilsættes der også ofte en smule viskose til garnblandingen, hvilket giver en særdeles blød og behagelig struktur.

Læs mere om garn her

Hvordan bliver hørgarn lavet?

Hør er en stærk og vegetabilsk naturfiber, der længe har været kendt og brugt til at skabe stærke tekstiler og materialer. Faktisk brugte vi i sin tid i Danmark hørfibre, før bomulden kom hertil fra østen. Hørtekstiler er nemlig nogle af de tidligste, der er blevet skabt og brugt til tekstiler.

Hørplanten dyrkes i kølige og fugtige omgivelser, og derfor er det også optimalt at dyrke den i de nordeuropæiske lande. I dag ligger hele 80 % af verdens hørproduktion i Europa med Frankrig som den største producent.

Hørplanten er en forholdsvis høj plante, der er rig på de lange fibre, som bruges til at lave hørtekstil og hørgarn. Man tørrer de høstede planter i seks uger, og det er i løbet af denne proces, at stænglen går fra en grøn farve til den velkendte beige farve, som man kender hørren for. Om de beige nuancer bliver lyse eller mørke, afhænger af den mængde sol og regn, som den tørrede hørplante bliver udsat for.

Efter tørringen bliver stænglerne brudt, og man kæmmer og renser de lange fibre, der til sidst spindes til hørtekstil eller hørgarn.

Se vores store udvalg af garn sorteret efter typer her

   

Hvad er fordelene ved hør?

Hørgarn – og hør i det hele taget – forbindes ofte med sommertøj, fordi det som materiale er let, svalt og behageligt at bære, og det tillader huden at ånde.

Derudover har hør en lang række fordele, som vi lister her:

  • Allergivenligt: Hørgarn er et godt alternativ til dem, der ikke kan tåle uld. Hørgarn er et naturprodukt, og det indeholder ikke den lanolin, der er i uldgarn, og som visse mennesker er allergiske over for.
  • Absorberer og frigiver fugt: Hørgarn kan både absorbere og frigive fugten, og det sker hurtigere end med andre former for garn. Dette gør hørgarn til et populært materiale til sommertøj.
  • Temperaturregulering: Hørgarn er godt at bære i forhold til temperaturregulering. Faktisk regulerer hør helt op til 5 gange så meget som uld og 19 gange så meget som silke – to materialer, der ellers er kendt for gode temperaturreguleringsevner. Man sveder altså mindre, hvis man bærer tøj af hør eller hørgarn, og omvendt hjælper hørren kroppen med at holde på varmen, hvis det er koldt udenfor.
  • Antiseptisk: Hør er kendt for at være antiseptisk. Det vil sige, at det afviser bakterier og mikrober.
  • Fnugfri: Hørgarn er også et populært materiale til strik og hækling, fordi dets glatte struktur og overflade ikke bliver nusset med tiden, og der dannes ikke fnug som på eksempelvis uldtrøjer.
  • Lang levetid: Hørgarnet er med sine lange fibre ekstremt holdbart – faktisk kan det holde endnu længere end bomuldsgarn (link til hvad er bomuldsgarn), der er kendt for at være et slidstærkt garn.
  • Reducering af uv-stråling: Hør har en vis naturlig resistens i forhold til uv-stråling og kan faktisk næsten halvere strålingsfaktoren. Derfor er det også en god idé at bære tøj af hør og hørgarn om sommeren, da det yder en ekstra beskyttelse mod solens skarpe stråler.

Der er altså rigtig mange gode kvaliteter og egenskaber at komme efter med hørgarn. Den bæredygtige produktion og de smukke og holdbare egenskaber har gjort hørren til et materiale, der i stigende grad er kommet i søgelyset og bliver brugt af mange til forskelligt håndarbejde.

Gå på opdagelse i vores hørgarner her

Hvad kan jeg lave i hørgarn?

Hørgarn består ofte af en blanding af hør og andre fibre, fordi det giver det blødeste og mest behagelige resultat. Rene hørfibre er som nævnt meget rustikke, og det er en fordel, at de blødes en smule op med andre former for fibre. Det kan eksempelvis være bomuld, viskose eller bambus. Disse blandinger gør også garnet mere slidstærkt, hvilket er en stor fordel, når man selv strikker eller hækler sager, man gerne vil have skal holde så længe som overhovedet muligt.

Her kan du se henholdsvis vores strikke- og hækleopskrifter

Garn med hør bruges som nævnt ofte til sommerdesign, fx en let og luftig bluse i hørblanding med bomuld og viskose, fordi det har en åndbar og fugtabsorberende kvalitet. Derudover bidrager hørren også med et rustikt og naturligt look, som går godt i spænd med den nordiske sommermode og trend.

På grund af de antiseptiske egenskaber og den gode fugtabsorbering kan hørgarn også med fordel bruges til at strikke karklude, håndklæder og viskestykker. Du kan også hækle eller strikke store tæpper af hør, der bidrager med et naturligt og rustikt præg til indretningen.

Læs mere om strikkede klude her

Hvordan vedligeholder jeg arbejde i hørgarn?

Hørfibrene er som tidligere nævnt særdeles slidstærke. Ikke desto mindre skal du stadig være nænsom, når du vasker dine hørarbejder for at bevare pasform og struktur bedst muligt.

Det anbefales som hovedregel, at du vasker hør ved 30 grader og undgår at bruge skylle- eller blegemiddel, da det kan reagere negativt med hørfibrene.

Brug gerne vaskemaskinens skåneprogram for at få det bedste resultat, og husk at lade hørarbejdet tørre fladt – det vil sige liggende – for at bevare pasformen bedst muligt. Hvis hørarbejdet tørres udendørs i den friske luft, vil det blive endnu blødere.

Skulle det ske, at der kommer pletter på fx en bluse lavet af hørgarn, er det forholdsvis nemt at fjerne pletterne igen. Man skal blot undgå at lade pletterne tørre ind, men i stedet rense forsigtigt med det samme, når uheldet er ude.