Hvad er merceriseret bomuldsgarn?

Du kender med garanti bomuldsgarn – det lette, bløde og ofte mangefarvede garn, som det er populært at strikke karklude, grydelapper og ikke mindst sommertøj i. Men kender du også merceriseret bomuldsgarn?

Merceriseret bomuldsgarn er kort sagt bomuldsgarn, der er blevet overfladebehandlet med natriumhydroxid. Denne behandling danner en tynd og beskyttende hinde af silikone over de fine tråde i bomuldsgarnet, der gør, at fibrene vil krympe mindre i vask. Derfor kan merceriseret bomuldsgarn bedre holde formen i vask, og det er også mere slidstærkt end den rene bomuld.

Disse kvaliteter gør merceriseret bomuldsgarn til et populært valg for mange, der gerne vil strikke eller hækle langtidsholdbare design.

Se vores store udvalg af bomuld her

Hvordan ser merceriseret bomuldsgarn ud?

Merceriseret bomuldsgarn kommer først og fremmest i lige så mange farver som det almindelige bomuldsgarn. Behandlingen påvirker ikke, hvordan bomuldsgarn kan indfarves i produktionen. Hvis man gerne vil farve selv, er de ufarvet og økologisk bomuldsgarn, man skal have fat i.

Det merceriserede bomuldsgarn er kendt for den skinnende overflade og blanke finish. For nogle er det lig med et mere syntetisk produkt, mens andre vil mene, at det tilføjer en flot effekt til strikke- eller hækletøjet.

Det er helt klart op til den enkelte at vurdere, om man helst vil arbejde med det mere slidstærke og merceriserede bomuldsgarn og dets struktur, eller om man er mest til det autentiske eller økologiske bomuldsgarn.

Hvad er fordelene ved merceriseret bomuldsgarn?

Vælger du merceriseret bomuld, er det bomuldsgarn, der har fået en overfladebehandling. Denne behandling strækker og udbløder blandt andet bomulden, hvilket faktisk styrker fibrene. På denne måde får de både en bedre absorberingsevne og bliver blødere, og overfladebehandlingen giver en skinnende glans til garnet.

De glatte og stærkere bomuldsfibre kan bedre holde formen ved vask, og de vil også krympe mindre. Derfor er merceriseret bomuld også en fordel, hvis du strikker eller hækler noget, der skal kunne tåle at blive vasket rigtig mange gange.

Hvad kan jeg lave i merceriseret bomuldsgarn?

Som udgangspunkt kan du bruge merceriseret bomuldsgarn til de samme opskrifter, hvor man bruger ubehandlet bomuldsgarn. Dog skal du være opmærksom på den førnævnte overfladebehandling, der gør, at det merceriserede bomuldsgarn er mere blankt og skinnende og derfor kan føles mere syntetisk end almindeligt bomuld.

Merceriseret bomuldsgarn bruges ofte til håndarbejde i den finere ende, fx pynteduge, sjaler, sjælevarmere, tørklæder og lignende. Dermed også design, som bruges meget i hverdagen, og som derfor gerne må være ekstra holdbare og slidstærke.

Merceriseret bomuldsgarn bruges også til legetøj eller pynteting til børn – netop på grund af dets vaskbarhed og holdbarhed. Det kunne fx være en fin barnevognskæde, der skal kunne holde til forskelligt vejr og mange vaske.

 

Hvordan vedligeholder jeg merceriseret bomuldsgarn?

Merceriseret bomuldsgarn er som nævnt mere slidstærkt end det almindelige og ubehandlede bomuldsgarn. Derfor kan du også uden problemer vaske det mere jævnligt end andre bomuldstyper.

Det anbefales, at man vasker ved 40 grader og op til 60 grader, og at man ikke bruger skyllemiddel eller lignende, da enzymerne kan beskadige bomuldsfibrene. Merceriseret bomuldsgarn er dog mere resistent end almindeligt bomuldsgarn, da fibrene er stærkere og ikke nær så let vokser eller krymper i formen.