Hvad er superwashed-garn?

Har du først lige taget hul på dit strikkeeventyr, eller har du stor erfaring med garn og strikkepinde? Uanset hvor mange projekter du har bag dig, kan du formentlig nikke genkendende til, at der findes rigtig mange forskellige typer af garn.

Hvis du leder efter en særligt stærk type garn, som virkelig kan holde til at blive brugt, er der god grund til at kigge efter superwashed-garn. Denne type garn er nemlig særlig holdbart, og så kan den tåle at blive maskinvasket. Garnet kan typisk vaskes ved 40 grader uden problemer. I modsætning hertil kan mange garntyper kun holde til at blive håndvasket. Med superwashed-garn kan du derfor være sikker på at skabe kreationer, som kan holde til at blive vasket igen og igen.

Se vores store udvalg af superwashed-garn her.

Når du kigger på uldgarn, kan det i første omgang være svært at se, om det er behandlet. Det er først, når du egentlig begynder at strikke, at du kan se strukturen i garnet. Garn med ubehandlet uld vil typisk være mere flosset end superwashed-garn.

Hvad består superwash behandlet garn af?

Hvis du ikke tidligere har hørt om superwashed-garn, kender du måske i stedet til merceriseret uld. Merceriseret uld får nemlig stort set samme behandling som denne type af garn, hvorfor de minder rigtig meget om hinanden. Uld er et fantastisk materiale, som ofte bruges i forbindelse med strik og hækling.

Kan du heller ikke få nok af garn af uld, kan du læse meget mere om uldgarn ved at klikke her.

Der er dog én forskel på de to garntyper. Uld i superwashed-garn er eksempelvis ikke den samme uldtype, som du kender fra andre garnkvaliteter. I sin rene form kan uld nemlig indeholde ret meget vand, hvilket også er årsagen til, at det kan bruges som varmeisolerende faktor.

Når superwashed-garn fremstilles, har ulden ikke samme egenskaber. Det gør blandt andet, at garnet er mere glat, hvor uld i traditionel forstand er mere kompakt. Hvis du er en smule skeptisk over at strikke med uld, er du formentligt langt fra den første. Uld kan nemlig nogle gange krympe, når det vaskes i maskine. Sådan er det ikke med behandlet uld. Her sørger tætte uldfibre nemlig for, at materialet tåler at blive vasket ved ret høje temperaturer.

Hvordan fremstilles superwashed-garn?

Hvis det er første gang, du skal i gang med at bruge denne populære garntype, kan det være en god idé at vide, hvordan det overhovedet er fremstillet. På den måde har du nemlig også et rigtig godt udgangspunkt for at vide, hvordan du skal håndtere garnet både under og efter dit strikkeprojekt.

Gå på opdagelse i vores store udvalg af strikkeopskrifter her

Selve produktionen af garnet foregår over to omgange. Først bliver ulden badet i klorin, så eventuelle ujævne fibre lægges ned. Det er også den metode, der gør, at garnet ikke opnår samme tilstand som ren uld. Efter denne proces bliver garnet overtrukket med et meget tyndt lag af silikone. Det er silikonen i superwashed-garn, der blandt andet er med til at skabe den glatte overflade på garnet. Silikonen bidrager desuden til, at alle fibrene trækker sig sammen. Det er på grund af denne tæthed, at materialet kan tåle maskinvask, som ellers ikke gælder for alle typer garn.

Hvis du vil fuldende dit projekt med flotte accessories, skal du dog være opmærksom på, om de tåler maskinvask. Hos os finder du altid et spændende udvalg af tilbehør af høj kvalitet. Du finder eksempelvis alt fra tryklåse og lynlåse til lædersnor og forskellige remme. Hvis du fortsat vil nyde gavn af at kunne maskinvaske materialet, kan det være en god idé at vælge tilbehør, som også kan holde til at blive vasket i maskinen.

Se vores store udvalg af tilbehør til dit projekt her

Hvad kan jeg bruge superwashed-garn til?

Du har rigtig mange gode muligheder for at skabe spændende kreationer med superwashed-garn. Én af fordelene ved denne garntype er eksempelvis, at garnet er allergivenligt. Du kan derfor uden problemer strikke blandt andet trøjer, bluser og andre skønne overdele med dette garn, da det ikke generer huden. Derudover er superwashed-garn særligt anvendeligt til eksempelvis hverdagstøj, da det netop kan tåle maskinvask. På den måde er det ideelt til fremstilling af tøj, som du ofte bruger.

Hvis du skal strikke til nogle af familiens mindste, en barselsgave eller lignende, kan du også overveje at bruge superwashed-garn. Materialet er let at rengøre, og man skal ikke på samme måde bekymre sig om eventuelt skidt og snavs, som er en naturlig del af det at have små børn.

Hvis du mangler inspiration til spændende opskrifter, kan du altid tage et kig på vores imponerende udvalg af gode strikkeopskrifter.

Læs mere om vores strikkeopskrifter her

Vi har samlet noget for enhver smag, så du finder med stor sandsynlighed også noget, der matcher dine ønsker og behov. Langt de fleste opskrifter er endda gratis, så du har rigtig god mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige spændende projekter.
Superwashed-garn findes i mange forskellige farver. Hvis du drømmer om at strikke et unikt og personligt projekt, skal du bare kaste dig ud i et garn i en flot farve. Alternativt kan du også finde denne type garn i mere neutrale nuancer, hvis du i virkeligheden er mere til et lidt afdæmpet udtryk.

Hvad koster superwashed-garn?

Det skal ikke være dyrt at strikke og hækle – heller ikke når du arbejder med superwashed-garn. Derfor kan du ofte finde det populære garn til skarpe priser. Ofte har du også mulighed for at skaffe forskellige pakkeløsninger, hvor du har mulighed for at købe stort ind til ekstragode priser.

Hvis du ikke vil gå glip af et godt tilbud, kan du også altid holde øje med vores udsalg. Her tilbyder vi løbende forskellige efterspurgte produkter til en nedsat pris. Der er derfor god grund til at kigge i sortimentet, for måske du finder superwashed-garn til nedsat pris netop nu.