Alpaka er en af verdens mest eksklusive fibre og blev tidligere kun brugt af inkakongerne i Peru. Hvis man havde udført en gerning, som var af stor betydning for landet, kunne man være så heldig at få alpakatøj i gave – ellers var dette kun for de udvalgte.

Alpakadyrene
Alpakahåret kommer fra alpakaen, som lever højt oppe i Andesfjeldene i Sydamerika og er et af fire dyr i den sydamerikanske kamelfamilie. Dyrene er forholdsvis sjældne, og prisen på råvaren bliver derfor ganske høj.

Tre gange varmere end almindelig uld
Alpaka har mange uovertrufne brugsegenskaber som adskiller sig fra almindelig uld. Alpaka er ca. tre gange varmere end almindelig uld. Alpaka føles varmt, når det er koldt, og svalt når det er varmt.

Healende evner
Den har «healende evner», dvs. at gigtpatienter og andre med problematiske led har stor glæde af alpaka.
Alpaka klør heller ikke på de fleste mennesker. Alpaka indeholder ikke lanolin – godt at vide hvis du er allergisk!

Hvordan behandles alpaka
Alpaka har en flot glans og indeholder meget svovl. Det er derfor klogt at hænge alpakatøj til lufting, da det vil rense sig selv. Hvis du bliver nødt til at vaske tøjet, brug Milo, Woollight eller en god hårshampoo, vask i hånden med rigelig lunkent vand. Lad tøjet tørre fladt i den rigtige facon, gerne på et håndklæde. På den måde holder det sig fint i mange år fremover.