Hvad er et dyelotnummer?

Dyelotnummer, indfarvningsnummer eller bare lotnummer. Det kan være svært at finde ud af, hvad det hele står for. Her dækker alle tre begreber dog over det samme.

På banderolen finder du ofte det 2-6 cifrede nummer, som er betegnelsen for, hvilken nuance garnet har. Selvom garnnøglerne har samme farvenummer, så er de ikke nødvendigvis helt samme farve, hvis dyelotnummeret ikke stemmer overens.

Det skyldes, at producenterne farver garnet i flere omgange. Det kan f.eks. være et ton garn i lys jeansblå, som farves samlet. Det er altså det første parti. Når alt det garn er solgt ud til kunderne, så skal der farves nyt. Her kan det være svært at farve på præcis samme måde, da processen afhænger af utroligt mange varierende faktorer som temperatur, luftfugtighed, garnets kvalitet og meget mere.

Det første parti garn i lys jeansblå får derfor et partinummer, eller dyelotnummer, så man kan huske og se, at de hænger sammen og er 100% ens. Det næste parti vil så igen få samme farvenummer, men påtrykt et nyt dyelotnummer, så man kan se, at de to ikke er fuldstændig ens.

Forskel i dyelotnummer

En forskel i dyelotnummeret betyder ikke nødvendigvis, at der er en stor nuanceforskel mellem de to. Det betyder, at der kan være en lille nuanceforskel, hvis man strikker eller hækler garner med to forskellige dyelots sammen. Som regel er indfarvninger i en farve meget ens, men en gang i mellem kan en indfarvning afvige lidt.

Derfor vil vi altid anbefale, at man strikker eller hækler garn med et andet dyelotnummer til ribbede kanter og lignende, så forskellen ikke ses så tydeligt. Ved f.eks. mønsterstrik, strukturstrik eller strik med forskellige farver, så skal du heller ikke være så nervøs for forskellen. Det strukturerede kan nemlig være med til at skjule farveforskellene.

Skulle uheldet alligevel være ude, og du mangler nogle nøgler med et bestemt dyelotnummer, så vil vi naturligvis også meget gerne hjælpe om muligt. Her kan du lave en ordre i shoppen og lave en kommentar til den. I kommentarfeltet til ordren skriver du dyelotnummeret, som du ønsker. Derved har vi mulighed for at hjælpe dig godt på vej med dit projekt. Det bedste er, at du kan have garnet allerede 1-2 dage senere.