Filteopskrifter

De fleste forbinder udelukkende garn med hækle- og strikkeprojekter, men garn kan i virkeligheden meget mere end det. Filtning er nemlig også en disciplin, hvor man bruger særlige typer af garn, og her er vi naturligvis også med.

Kaster du dig ud i filtning, er der ikke grænser for, hvad du kan lave. Grydelapper, hjemmesko, påske- og julepynt, filtkugler, nøgleringe, halsvarmere, jakker, bordskånere, siddeunderlag og meget, meget mere. Har filtningen fanget din interesse, kan du købe alt det nødvendige tilbehør som eksempelvis en filtenål eller naturligvis velegnet garn her på hjemmesiden!

Hvad vil det sige at filte?

At filte betyder, at man bearbejder en type fibre ved at overhælde materialet med sæbevand og samtidig sammenpresser og former det. Under processen griber fibrene fat i hinanden og presses sammen, og således skaber filtning tykt tøj/stof/filt.

Hvordan filter man?

Når du har strikket eller hæklet et projekt færdigt, kan du vælge at filte projektet. Dette gøres ved at vaske projektet én eller flere gange i en vaskemaskine. Under vasken ekspanderer fibrene og filter sammen. Det vil resultere i, at projektet bliver mere slidstærkt og krymper. Derfor er det også vigtigt at huske på, at dit håndarbejde skal være en hel del større end størrelsen på det færdige og filtede resultat. Dette er der dog taget højde for i opskrifterne, som både angiver projekternes størrelser samt strikkefastheden før og efter filtning.

Før du filter, vil dit projekt således se for stort ud. Men efter det bliver vasket i maskine, krymper det. Efter vask og mens filteprojektet stadig er vådt, trækkes det ud i den ønskede form og størrelse. Det herlige ved filteprojekter er, at hvis projekterne bliver for store, kan de blot vaskes igen og formes på ny. Hvis projekterne omvendt bliver for små, kan de gøres våde igen for derefter at blive trukket ud i en lidt større størrelse.

Når man filter sine projekter, afhænger filteprocessen bl.a. af typen af vaskemaskine, centrifugering og strikkefasthed. Det er derfor en god idé altid at lave en lille strikkeprøve, inden du påbegynder et større filteprojekt.

Garner til filtning

Det mest ideelle garn at filte med er uldgarn, da dette garns fibre let vil filte sammen under vask. Vi tilbyder en række skønne uldgarner, der netop er ideelle at filte med. Dem kan du finde på denne side.

Du bør undgå at benyttes superwash-behandlet garn, når du filter. Sådanne garntyper kan nemlig tåle vask ved høje temperaturer og vil derfor ikke filte under maskinvasken.

Vi anbefaler desuden, at man anvender et uldvaskemiddel, når man filter. Derudover kan det hjælpe at lægge et håndklæde i vaskemaskinen sammen med det projekt, du vil filte. Dette vil øge friktionen og give en mere effektiv filtning.

I vores udvalg af filtegarner finder du lækre uldgarner. Prøv eksempelvis vores meget populære DROPS Snow/Eskimo-garn, som er helt perfekt til filtning. Det er et tykt 1-trådet garn, som er spundet af 100% ren uld. Garnfibrene er derudover ubehandlede, hvilket betyder, at de ikke er udsatte for nogen form for kemisk behandling før farvning. Denne behandling fremhæver garnets naturlige egenskaber og giver optimal form og tekstur. Eskimo-garnet kommer i mange forskellige farver og nuancer: både unicolour, printfarver og mixfarver.

Skal du filte, kan du også prøve vores DROPS Alaska-garn, som er en rigtig klassiker af uld. Alaska-garnet er spundet af tre tråde, og desuden er det én af DROPS-kollektionens ældste garner, som stadig er lige så populært i dag, som da den blev lanceret tilbage i midten af 1980'erne.

Leder du efter en lidt anderledes garntype, er DROPS Big Delight et rigtig godt bud. Et blød, tyk og behagelig 1-trådet garn i uld, som udmærker sig særligt på grund af det unikke multifarvede ”magic print”. Printet, som kommer i mange forskellige farvetoner, danner helt unikke mønstre og farvekombinationer ved filtning, og selv med det samme garn bliver ikke to ting ens.

Er du mest til at filte beklædningsgenstande til udendørs brug – eksempelvis huer og handsker – kan du med fordel se nærmere på DROPS Polaris, som med sin tykke tråd egner sig særligt godt hertil.

Herunder kan du se nogle eksempler på, hvordan det garn, du ønsker at arbejde med, ser ud efter filtning.


DROPS Snow/Eskimo - Før og efter filtning


DROPS Alaska - Før og efter filtning


DROPS Big Delight - Før og efter filtning


DROPS Polaris - Før og efter filtning

Hvis du har mod på at gå i gang med et filteprojekt, kan du her på hjemmesiden finde en lang række skønne filteopskrifter. Disse vil hjælpe dig i gang med projektet, og hvem ved - Måske du forelsker dig i at filte?

Herunder kan du læse mere om specifikke filteopskrifter. Rigtig god fornøjelse :-)