Hvad er baby alpacagarn?

Du har søgt efter det fantastiske materiale baby alpacagarn. Du skal måske bruge det til en trøje, en sweater, hue eller andet varmt og rart striktøj.

Nu vil du gerne vide lidt mere om, hvad baby alpacagarn er. Hvad du søger, skal du få. Her kommer lidt info om baby alpacagarn og alpakaen.

Du får også nogle ideer til babytøj og voksentøj, som du kan lave med garnet. Selvom det kommer fra den anden side af jordkloden, passer det faktisk rigtig godt ind i et danske omskifteligt klima.

Find vores store udvalg af baby alpacagarn her

Baby alpacagarn

Garnet kommer fra alpakaen, som lever i Andesbjergene i Sydamerika. Alpakaen har en utrolig varm, blød og tæt pels. Den skal kunne klare kulden i de mange højdegrader.

En alpaka kan leve i 4800 meters højde. Selv i et varmt klima som Peru, hvor de fleste alpakaer er, kræver det en stærk og varm pels.
I så vilde højder kan temperaturen nemlig stige til 20 grader om dagen og falde til minus 20 om natten. Det kræver en utrolig alsidig og åndbar pels, som et får f.eks. ville have store problemer med.

Og lige netop fårets uld, som vi kender så godt på vores side af jordkloden, har faktisk en uld, der er 7x koldere end alpakaen. Lyder det ulideligt varm at have på?

Husk på, at uldet stadig er utrolig åndbart. Uldet skal kunne håndtere de vilde vejrskift.

Det bløde lamadyr fra Sydamerika

Alpakaen er i familie med kamelen og lamaen. Kigger du på et billede af den, vil du strakt kunne se ligheder med især lamaen.
Der er dog store forskelle. Alpakaen er ikke lige så stærk som en lama eller en kamel, den er mere adræt, klatre og smidig. Og i forhold til garnet er der yderligere en stor forskel.

Lamaen og kamelen er nemlig altid blevet og bliver brugt som trækdyr grundet deres stærke muskler og udholdenhed. Alpakaen er derimod blevet fremavlet udelukkende pga. dens uld. Inkaerne prissatte uldet lige så højt som sølv og gulv. Uldet var guld værd, når den bidende kulde indfandt sig i bjergene i vintermånederne. Og det er til trods for, at den høje kvalitet af alpacagarn behøver et stort areal at bevæge sig på. Så de domesticerede alpakaer i Peru har et kæmpe areal for bevægelse ellers falmer kvaliteten.

Ældgammel peruviansk garntradition

Baby alpacagarn kan måske lyde mindre godt i nogle øregange. For er det i orden at frarøve babyen sin pels? Nej, det er det nok ikke.
Men det er heller ikke uld fra babyalpakaer. Navnet referer til de ekstra bløde steder på alpakaen som f.eks. maven, hvor uldet er naturligt finere.

Uldet kommer dog også fra de yngre alpakaer, som har naturligt finere uld - dog ikke fra en babyalpaka.

Den finere uld giver en højere kvalitet af den gode garn. Du kan se baby alpacagarn som det bedste fineste garn fra alpakaen.

Alpacagarn og baby alpaca & silke

De to muligheder for alpacagarn her på siden er: alpacagarn og baby alpaca & silke.

Alpacagarn giver sig selv. Her får du garn fra alpaca, men ikke det fineste garn. Du får det hele, stadig i rigtig høj kvalitet, varmere end uld, behageligt og med det smukke skær.

Baby alpaca & silke er de garntyper du kan finde her på siden, hvor de to lækre garntyper blandet sammen. Silke kender du uden tvivl, den er også kendetegnet ved sine bløde, varme og åndbare kvaliteter. Baby alpaca og silke passer rigtig godt sammen og er som skabt til at lave baby og børnetøj af. Den gode åndbarhed gør også, at tøjet ikke bliver varm og vammelt, men kan bruges hele året rundt.

Silken styrker strukturen i garnet og sørger for, at den håndterer at blive brugt. Derudover giver silken en skinnende glans, som er helt enestående og bare lækker at se på.

Alpacagarn har også den udfordring, at det kan trækkes og strækkes, så det mister sin facon. Det hjælper et stærkt produkt som silke alpacagarnet med at håndtere.

Opskrifter med baby alpacagarn

Hvad skal du begynde at strikke med dit ny baby alpacagarn? Det helt åbenlyse er selvfølgelig, at du strikker eller hækler noget babytøj.

Det fantastisk materiale baby alpaca & silke er blødt, varmt og skånsomt mod huden. Alt det du drømmer op, når du skal finde babytøj.

Her får du nogle gode opskrifter på babytøj:
- Varm og lækker trøje
- Grå selebuksedragt
- Dejlig varm hue- Tryg og rar cocoon

Fordele ved brug af baby alpacagarn

Hvorfor så bruge baby alpacagarn og ikke andre garntyper? Du får her 5 stærke fordele ved at bruge baby alpacagarn modsat f.eks. almindelig fåreuld.

Åndbarhed:
Som nævnt er baby alpacagarn åndbart på en måde, som uldet ikke er. Fåret er ikke vant til store udsving i klimaet, specielt ikke på daglig basis.
Varme:
Baby alpacagarn er også hele 7x varmere end fåreuldet. Til de kolde vintermåneder eller til babyen, der ikke skal fryse, er garnet bare et varmere valg.
Fine fibre:
Alpakaen har utrolig fine fibre i sin uld. De fine fibre giver både varme og øget åndbarhed, men det gør også garnet utrolig behagelig at have på. De fine fibre føles rart mod huden. Du kan bære dem direkte på huden, uden at du oplever større besvær og irritationer. De fine fibre giver en blød og dejlig følelse på huden.
Allergivenligt:
Baby alpacagarn indeholder ikke lanolin, som kan give allergiske reaktioner på huden. Det er derfor perfekt til brug, hvis du skulle have problemer med allergi i forbindelse med striktøj.
Naturlig farve:
Grå og brun er de naturlige farver, en alpaca har. Der er derfor intet behov for at farve eller bearbejde uldet og forårsage skade på garnet eller klimaet i form af en bekostelig produktion.

Lav en lækker sweater eller elefanthue til dig selv

Baby alpacagarn er perfekt til babyen. Det er dog ikke skræddersyet til babyen. Voksne mennesker har lige så stor glæde af garnet, som babyerne har.

Hvis du selv vil mærke de skønne, fine fibre, dens blødhed og varme, så lav en varm og skinnede elefanthue eller en fantastisk varm strikket vest.

Inkaerne domesticerede ikke alpakaen, fordi deres babyer har stærkt behov for dens varme uld udelukkende.

De gjorde det for at få uld, de kunne klare de vilde temperaturskift, der er i højderne med.
Vi oplever måske ikke lige så vilde temperaturskift på daglig basis, men på et år, kan temperaturen i Danmark sagtens falde til minus 5 og stige til plus 25 grader.

Et så omskifteligt klima kræver stærk og varm uld, som kan holde dig varm i de iskolde måneder og på de kølige sommeraftener i haven eller i sommerhuset.