Hvad er merinogarn?
Hvad enten du er en erfaren strikker, eller du først lige er begyndt at undersøge den store verden inden for garn og strikkeopskrifter, er du højst sandsynligt stødt på merinogarn. Det lette uldgarn er spundet af ulden fra merinofåret – den mest udbredte fårerace i verden – og er kendt for at være blødere og finere end andet traditionelt uldgarn.
Merinogarnet er et meget populært garn at strikke i. Både til strikkede sager til voksne og i særdeleshed til babytøj. Merinogarnets lethed og blødhed er nemlig en stor fordel, fordi det føles bedre mod huden end andet uldgarn, der hos nogle har tendens til at kradse.
På dansk kan merino udtales både som ’me-RI-no’ og som ’ME-ri-no’. Begge dele er korrekte, og man behøver altså ikke at undre sig, hvis nogle udtaler det anderledes end en selv.
Se vores store udvalg af merinogarn her
Hvor kommer merinogarnet fra?
Merinogarn er som nævnt uld fra merinofåret, der er blevet spundet til en blød, tynd tråd. Garnets blødhed skyldes, at merinogarnet består af særdeles tynde fibre. De måles i intervallet 17-23 micron, hvilket er en milliontedel af en meter. Man siger, at uld først begynder at klø, hvis fibrenes tykkelse er på 30 micron og opefter.
Merinould er populært i hele verden, og derfor er der også merinofår i rigtig mange lande. Dog er merinofåret oprindeligt fra Spanien, men der er i dag stor tradition for at opdrætte merinofår i Sydamerika, Australien, New Zealand og Sydafrika.
Hvis du køber merinogarn fra australsk garnproduktion, bør du være opmærksom på, om mulesing-metoden er blevet brugt i produktionen af garnet. Det australske klima gør, at fårene ofte plages af spyfluer, der kan lægge æg i fårenes hudfolder og gøre dem dødeligt syge. Med mulesing-metoden skærer farmerne hudfolder af bagdelen på fårene for at undgå dette – ofte uden bedøvelse. Det er forbudt i flere lande, og hvis du gerne vil undgå merinogarn fra mulesing-produktion, bør du være opmærksom på, om det står angivet på banderolen.
Vi forhandler ikke garn fra forhandlere, som benytter sig af muelsing. Derfor er du sikret garn fra os, hvor dyret har ikke lidt overlast af denne produktionsform. Glade får giver godt garn :-)
Læs mere om vores strikkeopskrifter her
Merinogarnets fordele
Merinogarn er et meget populært garn til at strikke i, og der findes utallige opskrifter med merinogarn til strik til både babyer, børn og voksne. Her lister vi nogle af de største fordele ved at strikke i merinogarn:
- Merinogarn er svedabsorberende: Du behøver ikke at vaske dit merinostrik så ofte som andet tøj, fordi det ikke optager sved på samme måde som andre materialer.
- Merinogarn er vand- og smudsafvisende: Merinogarnet renser sig selv i høj grad, og det naturlige fedt i ulden er med til at gøre merinogarnet både vand- og smudsafvisende og er dermed også et meget praktisk garn at strikke tøj i.
- Merinogarn er temperaturregulerende: En tredje stor fordel ved merinogarn er dets evne til at regulere varmen efter kroppens temperatur.
Er der koldt, vil ulden varme din krop, mens den virker kølende hvis du sveder og har det varmt.
Der er altså mange fordele ved at strikke i merinogarn, når det kommer til merinouldens praktiske, hverdags- og børnevenlige kvaliteter.
Se vores store udvalg af gratis strikkeopskrifter her
Hvad kan du strikke i merinogarn?
Man kan strikke rigtig mange forskellige ting i merinogarn. Babytøj, tøj til børn og voksne, forskelligt tilbehør og så videre.
Det varierer fra opskrift til opskrift, om der skal strikkes i én tråd merino, eller om du også kan strikke merinotråden sammen med fx én tråd mohair eller én tråd alpaca. Det giver alt sammen forskellige strikkefastheder og udtryk, og det er naturligvis op til den enkelte opskrift eller person at vurdere, hvad man bedst kan lide, eller hvad der vil klæde det pågældende design.
Vil du gerne strikke babytøj i merino, kan det fx være et par søde bukser med rib, en yndig romper med snoede detaljer eller et par strikkede tøfler med ribkant, der kan holde babys fødder lune i de kolde måneder.
Til lidt større børn er der også rigtig mange opskrifter med merinogarn at lade sig inspirere af. Det kan være en flot strikket jakke med raglan, en varm snoningssweater i perlestrik eller det populære sæt med hue og halsedisse til udendørsaktiviteter i koldere vejr.
Til voksne bliver merinogarnet ofte anvendt til design som en klassisk bluse med raglan, en lækker cardigan med V-hals eller essentielt tilbehør som en blød og varm hue.
Som nævnt er merinould det perfekte basisgarn, fordi dets blødhed og lethed gør det meget behageligt at bære mod huden, og dets temperaturregulerende kvaliteter gør det praktisk at bruge til strik i de fleste af årets måneder.
Sådan vedligeholder du strik i merinogarn
Ligesom med andet uldgarn behøver du ikke at vaske tøj af merinogarn ret ofte – medmindre der er kommet pletter på. Uldens kvaliteter er med til at holde tøjet rent og pænt. Merinogarn får ikke svedpletter på samme måde som andre materialer, og derfor kan du også med fordel blot lufte din merinosweater eller lignende af og til – eller hænge den ud i frostvejr – for at lade ulden rense sig selv.
Hvis du alligevel gerne vil vaske dit merinostrik, er det vigtigt, at du ikke bare vasker det på et almindeligt program. Merinogarn, ligesom alt andet uldgarn, kan krympe, hvis det vaskes forkert, og det vil være synd og skam, især hvis du selv har været i gang med at strikke.
Har din vaskemaskine et uldprogram, kan du bruge dette til at vaske dit merinostrik. Her holdes temperaturen på et jævnt niveau, og tøjet bliver ikke hevet i, hvilket kan få det til at ”vokse”.
Hvis du ikke kan vaske på uldprogram, bør du i stedet vaske dit merinostrik i hånden. Brug en mild sæbe, der er beregnet til uld. Uldsæber indeholder ofte lanolin, der er det naturlige fedt i uld, som hjælper til at holde ulden selvrensende. Almindeligt vaskemiddel kan indeholde enzymer, der i stedet går ind og ødelægger denne balance.