Hvad er bomuldsgarn?

Bomuldsgarn er for mange det første garn, de prøver at arbejde med. Det skyldes, at det klassiske bomuldsgarn er meget udbredt – både 100 % bomuld og bomuldsblandinger – og kan bruges til rigtig mange forskellige former for håndarbejde.

Bomuldsgarn er et naturprodukt. Det vil sige, at det i sin rene form ikke er blandet med syntetiske tråde, men består af 100 % bomuld. Bomuldsgarn er meget slidstærkt, og det er let at arbejde med den tynde og bløde tråd. Derudover kan langt de fleste tåle bomuldsgarn, hvilket gør det til et populært materiale.

Se vores store udvalg af bomuldsgarn her

Hvor kommer bomuldsgarnet fra?

Bomuld kommer fra bomuldsplanten. Den vokser i subtropisk og tropisk klima og har været kendt og brugt til bomuld i tusindvis af år i lande som Kina og Indien.

Når bomuldsplanten blomster, bliver dens frøkapsler til en form for hvide totter. Det er bomulden. Man høster disse og forarbejder derefter fibrene, der kartes og bliver snoet til lækkert bomuldsgarn.

Der findes rigtig mange forskellige sorter af bomuld, og disse giver bomuld med forskellige fiberlængder. Det er længden på fibrene, der afgør, hvor høj kvaliteten af den pågældende bomuld er. Lange fibre er de fineste og giver det blødeste garn, der samtidig også er det mest slidstærke.

Bomuldsgarn kan være 100 % ren bomuld eller være efterbehandlet for at fremme visse egenskaber, fx fastheden eller slidstærkheden. Det gælder fx merceriseret bomuldsgarn (link til merceriseret bomuldsgarn).

 

Økologisk bomuld

Du har måske hørt tale om økologisk bomuldsgarn, men hvad er nu forskellen på konventionelt bomuldsgarn og økologisk bomuldsgarn?

Til konventionel bomuldsproduktion er der ikke på samme måde som ved økologisk produktion sat regler og grænser for brugen af pesticider og giftstoffer på markerne. Bomuldsplanten er særlig modtagelig over for disse stoffer, og derfor kan man med fordel vælge den økologiske udgave. Både for at støtte op om den mere bæredygtige og økologiske produktion – der udleder helt op til 94 % mindre drivhusgasser – og for at beskytte sig selv og sin hud mod de kemikalier, der kan ophobes i det konventionelle bomuldsgarn.

Gå på opdagelse i vores økologiske garn her

Fordelene ved bomuldsgarn

Det klassiske 100 % bomuldsgarn er nemt og behageligt at strikke og hækle med. Dets blødhed og lethed gør det nemt at arbejde med, og teksturen giver et fint og meget jævnt resultat. Derudover er bomuldsgarn som regel også billigt og fås i et væld af forskellige farver, hvilket gør det populært at bruge til mange projekter.

Bomuldsgarn kan absorbere fugt og holder på varmen. Dets kvalitet er ikke helt så stærk som uldens, men ikke desto mindre kan bomulden også absorbere en stor del fugt uden at afgive den.

Det er nemt at indfarve bomuld, og derfor finder man også bomuldsgarn i alverdens farver. Derudover krøller bomuld ikke, hvilket gør det populært til alt fra tilbehør til tøj.

Bomuldsgarn kan og bliver blandet med nærmest alle andre former for garn. Fx bambus/bomuld, viskose/bomuld og hør/bomuld. Man blander garntyperne for at forstærke kvaliteter som sugeevne og slidstærkhed.

Hvis du er på udkig efter ren bomuld, ligger egyptisk bomuld øverst på skalaen over den fineste type af bomuld. Egyptisk bomuld har særligt lange fibre, der er en kvalitetsmarkør, og som giver et mere eksklusivt garn, der bruges til strik til babyer og til fine og feminine tøjdesign.

Udforsk vores udvalg af bomuldsgarn her

Hvad kan jeg lave i bomuldsgarn?

Mange vil nikke genkendende til at have brugt bomuldsgarn som en form for begyndergarn. Da det er så nemt at arbejde med, vil begyndere i hækling og strik nemlig ofte have lavet grydelapper, klude og håndklæder i bomuldsgarn, før de bevæger sig videre til mere komplicerede opskrifter.

Læs mere om hæklede grydelapper her

Men bomuldsgarn er bestemt ikke kun for nybegyndere, og man kan lave både klude, tøj til børn og voksne og tilbehør ud af det lette garn.
Som nævnt er nogle af de klassiske design, man bruger bomuldsgarn til, fine karklude og håndklæder til køkken og badeværelse. Det kan også være retrogrydelapper med granny-design eller klude, hvor man leger med mønstre og form som med disse fine muslingekarklude.

Hvis du gerne vil strikke luftigt og let tøj til sommersæsonen, er bomuldsgarn det perfekte garn at gøre det i. Det kunne fx være en fin og farverig sommertop eller en flot strikket top med taljesnit.

Læs mere om strikkede bluser her

Du kan også gøre julen ekstra hyggelig i år ved at kaste dig ud i hjemmelavede juledekorationer af bomuldsgarn. Du kan fx lave fine hjerter til bordet eller stjerner til ophæng.

Bomuldsgarn kan altså bruges til håndarbejde året rundt, og det er kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad du kan lave med bomuldsgarn.

Hvordan vedligeholder jeg tøj i bomuldsgarn?

Bomuldsgarn er ikke så sart som eksempelvis uldgarn, men derfor bør du stadig passe godt på dit bomuldstøj, når du vasker det, for at bevare dets farve og struktur.

Strik i bomuld kan som hovedregel vaskes på de almindelige 40 grader i vaskemaskinen og op til 60 grader. En fordel, hvis du fx har strikket eller hæklet karklude til køkkenet. Du bør dog altid tjekke dette på banderolen på dit garn, da det kan variere garntyperne imellem, om de tåler vask i maskine.

Vi anbefaler, at man ikke anvender skyllemiddel til at vaske dit bomuldsgarn med, da det vil ødelægge naturfibrene. Tøj i bomuldsgarn bør heller ikke tørretumbles, da man kan risikere, at det krymper. Bomuldsgarn kan krympe en smule i vask, men man kan som regel strække det tilbage i form, når man lægger det til tørre.

Se vores store udvalg af gratis opskrifter her